Varianta definitie 1: CirculaȚie, circulatii, substantiv feminin Faptul de a circula.
1. Miscare, deplasare, de obicei pe o cale de comunicatie. ♦ Prin specializare: Deplasare a sevei in plante sau a citoplasmei in interiorul celulelor.
2. Miscare, curgere a unui lichid, a unui gaz, a unui curent etcetera in interiorul unui circuit sau al unei conducte.
3. Transmitere, schimb de bunuri, de marfuri (prin intermediul banilor), transformare a marfurilor in bani si a banilor in marfuri. ♢ Locutiune adjectiv De mare circulatie = foarte raspandit. ♢ Expresie A fi in circulatie = a fi intrebuintat, a avea valoare.
A pune (sau a introduce, a da) in circulatie = a face sa intre in uz, sa se raspandeasca, sa functioneze. (Familiar) A scoate (pe cineva) din circulatie = a obosi peste masura (pe cineva), a extenua. – Din franceza Circulation, limba latina Circulatio, -onis.
Varianta definitie 2: CirculaȚie substantiv
1. deplasare, miscare. (- sevei in plante.)
2. trafic, (invechit) tract. (O artera cu - intensa.)
3. miscare. (Pe strada era o - vie.)
4. mers, umblet, (popular) purtare. (O poteca formata prin - oamenilor.)
5. uz. (Cuvinte iesite din -.)
Varianta definitie 3: CirculaȚie substantiv feminin
1. miscare, deplasare (de oameni, de vehicule pe o cale de comunicatie etcetera).
2. miscare a unui corp intr-un circuit. o a pune in - = a face sa intre in uz. ♢ miscare a sangelui in aparatul circulator si a servei in plante.
3. (ec.) schimb de bunuri, de marfuri. o - baneasca (sau monetara) = circulatia banilor in procesul schimbului. (< franceza circulation, limba latina circulatio)
Varianta definitie 5: CirculaȚie -i f. 1) v. A circula. 2) Miscare circulara. -a sevei in plante. ♢ -a banilor (sau Marfurilor) trecere a valorilor materiale de la un posesor la altul; schimb de valori. A pune (sau A introduce) in - a pune (sau a introduce) in uz. A scoate din - a scoate din uz. De mare - foarte raspandit. A fi in - a se afla in uz. 3) Deplasare (a oamenilor sau a vehiculelor) pe o cale de comunicatie; miscare rutiera. Drum cu - intensa. [Art. Circulatia; G.-D. Circulatiei; Sil. ti-e] /<fr. circulation, lat. circulatio, -onis
Varianta definitie 6: CirculaȚie substantiv feminin
1. Miscare, deplasare (de oameni, de vehicule pe o cale de comunicatie etcetera).
2. Miscare a unui corp intr-un circuit. ♦ Miscare a sangelui in aparatul circulator.
3. Transmitere, schimb de bunuri, de marfuri. ♢ Circulatie monetara = circulatia banilor in procesul schimbului. [Genitiv -iei, varianta circulatiune substantiv feminin / conform franceza circulation, limba latina circulatio].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 11 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.