DexDefinitie.com

Definitie Citi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Citi, citesc, verb IV.
Tranzitiv
1. A parcurge un text (pronuntand cuvintele sau nu) pentru a lua cunostinta de cele scrise. ♦ A rosti, a urmari un text cu glas tare pentru a comunica cuiva continutul lui. ♦ A descifra o partitura muzicala, urmarind cu ochii sunetele reprezentate si valorile lor (si a le reproduce cu vocea sau cu un instrument). ♦ A interpreta indicatiile topografice ale unei harti sau ale unui plan si a reconstitui dupa ele conformatia terenului. ♦ A inregistra, a deslusi indicatiile date de un contor, de un barometru, de un indicator etcetera
2. Figurativ A descoperi, a sesiza gandul, sentimentele ascunse etcetera ale cuiva din atitudinea sau din expresia figurii sale.
3. A invata, a studia (parcurgand scrieri, izvoare etcetera) ♦ A se instrui, a se cultiva.
4. (În superstitii; in expresie) A citi in stele = a prezice cuiva viitorul dupa pozitia stelelor.
A citi (cuiva) in palma = a prezice cuiva viitorul si caracterul, examinandu-i liniile din palma. [Varianta: (popular) Ceti verb IV] – Din limba slava (veche) čitati, čisti.
Varianta definitie 2: Citi verb
1. a parcurge, (livresc) a lectura, (invechit si popular) a spune, a zice. (A - cateva randuri, apoi a tacut.)
2. verifica cuvantul: invata.
3. a se cultiva, a se instrui. (- mult si sistematic.)
4. (MUZICA) a descifra. (- o partitura.)
Varianta definitie 3: Citi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural citesc, imperfect 3 singular citea; conjunctie: prezent 3 singular si plural citeasca
Varianta definitie 4: A CITi -esc
1. tranzitiv 1) (texte, scrieri etcetera) A reproduce in glas sau in gand (pentru a lua cunostinta de cele scrise). - o povestire. - fugitiv. 2) figurat: (ganduri, sentimente, intentii etcetera) A intelege din expresia fetei sau din atitudine. ♢ - printre randuri a pricepe si ceea ce nu este exprimat direct intr-un text. - in stele a) a prevesti viitorul, destinul cuiva dupa pozitia stelelor; b) a sustine ceva fara nici un temei. 3) (partituri, harti, indicatii ale unor aparate etcetera) A descifra cu ajutorul vazului. 4) rar A insusi prin instruire; a studia. - istoria.
2. intranz.
A deveni cult; a-si imbogati cunostintele; a se cultiva. /<sl. titati, tisti
Varianta definitie 5: Citi (citesc, citit), verb – A parcurge un text. – Varianta ceti (invechit).
Sl.
čitati (Miklosich, Slaw.
Elem., 52; Cihac, II, 57; Skok 65), de la čisti, – čitǫ „a cinsti, a citi”, care este etimonul lui cinsti. – Derivat citanie, substantiv feminin (lectura; cuvant invechit, invatatura; astazi, slujba religioasa), din limba slava (veche) čitenije, četanije; citet, substantiv masculin (cititor), din limba slava (veche) čĭticĭ; citet, adjectiv (lizibil), de la citi; citeala, substantiv feminin (invechit, lectura, studiu); citire, substantiv feminin (lectura; enciclopedie, manual, carte de scoala elementara); cititor, substantiv masculin (lector).
Varianta definitie 6: Citi, citesc I v.t. a ghici intentiile cuiva. II v.i. a bea, a trage la masea. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.