Varianta definitie 1: CiÚcure, ciucuri, substantiv masculin
1. Ornament facut dintr-o impletitura sau dintr-un manunchi de fire, cu care se impodobesc marginile unui covor, ale unei draperii, unui obiect de imbracaminte etcetera ♢ Locutiune adjectiv si adverb (Plin) ciucure (de... sau cu...) = (incarcat) pana la refuz (de... sau cu...).
2. (Rar) Țurtur de gheata. ♦ (La plural; urmat de determinari) Ornamente de cristal sau de sticla care atarna de marginile candelabrelor sau ale lampilor. [Varianta: Ciucur substantiv masculin] – Conform: limba latina c i c c u l u m (= ciccum „ciorchine”).
Varianta definitie 4: CiÚcure -i m. 1) Ornament constand dintr-un manunchi de fire legate sau impletite, cu care se impodobeste marginea unor obiecte; canaf. ♢ Plin - incarcat peste masura. 2) Fiecare dintre ornamentele de cristal sau de sticla, care atarna la o lustra. 3) pop.
Țurtur de gheata. /conform limba latina cicculum
Varianta definitie 5: Ciucure (ciucuri), substantiv masculin –
1. Mot, smoc de par. –
2. Ornament facut dintr-un manunchi de fire, canaf. –
3. Pompon. –
4. Franj, ceapraz. –
5. Țurtur de gheata. –
6. Lacrima de cristal, la candelabre. –
7. Ciorchine. – Istr. cicur.
Din ciuc „smoc,” pe baza unui plural astazi putin folosit, ciucuri, de la care s-a refacut un nou sing.
Nu poate proveni din mag. csukor, csokor (Cihac, II, 491; Galdi, Dict., 172), deoarece cuvintul mag. este un imprumut dialectal in rom.
Pare putin probabila der. propusa de DAR, din limba latina ciccum ‹ limba greaca (veche) ϰίϰϰος „partea carnoasa a rodiei” (conform REW), sau de la dim. sau *cicculum (Puscariu, Studii istrorom., II, 226).
Derivat ciucuri, verb (a face ciucuri); ciucurar, substantiv masculin (fabricant de pasmanterie); ciucuriu, adjectiv (motat); ciucuros, adjectiv (cu multe ornamente); inciucura, verb (a impodobi; a incarca).
Din rom. sau din mag. provine limba sarba: čokur „nod”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.