Varianta definitie 2: Ciup2, ciupi, substantiv masculin (popular)
1. (mai ales la plural) suvita de par, mot, chica, percica, ciuf, smoc, chica.
2. lana ramasa in pieptenii de scarmanat; resturile caltilor de canepa; tars, buhaci, bujoi, ghijar, corci, muzac, huci.
Varianta definitie 3: Ciup (ciupi), substantiv masculin –
1. Smoc de par, mot, tupeu. –
2. Șuvita, plete, cirliont. –
3. Copac stufos, frunzis. – Mr. ciup „ata de cinepa”.
Sl. (sb.
čup „smoc”, limba rusa čup „mot”), conform limba albaneza čupë „plete”.
Nu poate proveni direct din limba sarba:, cum crede DAR, datorita circulatiei extinse a cuvintului rom.
Pare cuvint diferit de cel anterior, probabil in legatura cu ciuf. – Derivat ciupos, adjectiv (zbirlit, ciufulit).
Varianta definitie 4: Ciup interjectie – Exprima zgomotul produs de ciugulitul pasarilor, sau de mersul pe virfuri. – Varianta cip.
Creatie spontana. – Derivat ciup, substantiv neutru (cioc), cuvint rar; ciupi, verb (a ciocani, a lovi cu ciocul; a rupe lastari, a paste; a minca pe apucate; a fura cantitati mici; a culege, a aduna; a pisca; a bate, a face zob; reflexiv, a se ameti, a se chercheli), care se considera de obicei der. de la limba sarba: čupati, „a ciupi, a smulge”, si acesta din limba albaneza tšupis „a ciuguli” (Cihac, II, 50; Puscariu, Lr., 265; DAR; conform Conev 96; Rosetti, II, 114), insa ex. straine s-ar putea multiplica (bg.
čupja „a rupe”, čupkam „a ciuguli”, mag. csipni „a ciupi”), probabil datorita radacinii expresive comune; ciupeala, substantiv feminin (sterpelire; furtisag; actiunea de a ciupi); ciupitura, substantiv feminin (ciupeala; cantitate mica); ciupitor, adjectiv (borfas); ciupeli, verb (a ciuguli, a da cu ciocul; a minca pe apucate; a jumuli; a pirli porcul pentru a-l curata de par; a fura, a sterpeli), creatie expresiva, cu adaugarea grupului -li (Graur, BL, VI, 146), pe care Tiktin si DAR il explica prin mag. csupalni „a smulge”, cuvint cu siguranta in legatura, cu limba sarba: (in schimb, din mag. csiperesz provine ciupara, care circula in Trans., cu aceleasi acceptii); ciupelnita, substantiv feminin (Bucovina, groapa); ciupai, verb (Bucovina, a merge pe virfuri; despre mistreti, a grohai; a se balaci), der. normal de la ciup, pe care DAR il separa ca si cum ar fi trei cuvinte diferite, explicindu-l pe primul prin rut.
čapati „a merge.” Ca si in alte cazuri de creatii spontane, este greu de stabilit legatura exacta a lui ciup cu limba albaneza kjep „cioc”; nu pare insa de folos nici sa ajungem, pentru a o explica, la limbile anterioare indoeurop. (Lahovary 324).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "p"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.