Varianta definitie 1: ClanȚ, (1) interjectie, (2) clanturi substantiv neutru
1. Interj. (Adesea repetat) Cuvant care imita sunetul produs de clanta usii, de izbirea falcilor sau a dintilor, de tacanitul foarfecelor, de inchiderea cu zgomot a unui capac etcetera
2. Substantiv neutru: Cioc; prin extensiune (glumet si peior.) gura.
Expresie (Înv.) A tine clant = a putea face fata intr-o disputa verbala, intr-o controversa cu cineva. – Onomatopee.
Varianta definitie 5: ClanȚ2 interj. (se foloseste pentru a reda zgomotul produs de lovirea dintilor de sus de cei de jos, de foarfece la inchidere sau la deschidere etcetera). /Onomat.
Varianta definitie 6: ClanȚ1 -uri n. 1) (la pasari) Organ cornos care constituie o prelungire a gurii; cioc; plisc. 2) depr.
Organ al vorbirii; gura. ♢ A-si tine -ul a-si inchide gura; a tacea. /Onomat.
Varianta definitie 7: Clant interjectie – Imita zgomotul produs de o incuietoare sau un zavor, o foarfeca, izbirea dintilor etcetera Formatie expresiva, identica urmatoarei. – Derivat clant, substantiv neutru (gura, cioc); clanta, substantiv feminin (clampa, ivar, zavor; gura-sparta, moara-stricata, om certaret; masca folosita in jocurile populare de Craciun); clantos, adjectiv (vorbaret; certaret); clantanog, adjectiv (certaret, gilcevitor); clantau, substantiv masculin (gura-sparta, om care vorbeste mult; avocat); clanta(n)i (var. clentani), verb (a tremura, a-si izbi dintii; a face zgomot cu clanta, a incerca la usa; a barfi, a umbla cu vorbe; a cauta cearta, a face scandal; a face zgomot obiectele de metal cind se misca); clantaneala (var. clantanit, clantanitura), substantiv feminin (faptul de a clantani; trancaneala); clantanitor, adjectiv (care tremura).
Întilnirea cu limba germana Klincke, franceza clenche, mag. k(e)lincs pare intimplatoare.
Din rom. provine bulgara kljanca (Capidan, Raporturile, 222). – Conform: clot.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.