Varianta definitie 1: Cloci, clocesc, verb IV.
1. Tranzitiv si instranzitiv (Despre pasari) A sedea pe oua incalzindu-le, pentru a scoate din ele pui. ♢ Expresie (Tranzitiv) A cloci o boala = a fi pe cale de a cadea bolnav.
2. Tranzitiv Figurativ A pune la cale; a planui, a urzi. ♦ A se gandi in tacere si insistent la ceva.
3. Intranzitiv Figurativ A sta inactiv.; a lenevi, a trandavi.
4. Reflexiv (Despre lichide, alimente) A prinde miros urat; a se strica, a se altera. ♦ (Despre oameni) A se molesi de trandavie.
Fata ei se clocise de sedere (ISPIRESCU). – Bg. Kloči.
Varianta definitie 2: Cloci, clocesc, verb IV.
1. Tranzitiv si instranzitiv (Despre pasari) A sedea pe oua pentru a scoate din ele pui. ♢ Expresie (Tranzitiv) A cloci o boala = a fi pe cale de a se imbolnavi.
2. Tranzitiv Figurativ A pune ceva la cale; a planui, a urzi (de obicei ceva reprobabil). ♦ A se gandi in tacere si insistent la ceva.
3. Intranzitiv Figurativ A sta inactiv; a lenevi, a trandavi.
4. Reflexiv (Despre lichide, alimente statute) A capata un miros urat si un gust prost; prin extensiune a se strica, a se altera. – Din bulgara Kloči.
Varianta definitie 3: Cloci verb a se imputi, (prin Mold. si Bucovina) a se bahli. (Apa s-a -.)
Varianta definitie 5: Cloci verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural clocesc, imperfect 3 singular clocea; conjunctie: prezent 3 singular si plural cloceasca
Varianta definitie 6: A se cloci se -esc intranzitiv rar (despre substante lichide) A-si pierde proprietatile pozitive (sub influenta caldurii, umezelii etcetera); a se strica; a se altera. /<bulg. kloti
Varianta definitie 7: A CLOCi -esc
1. intranzitiv 1) (despre pasari) A sta pe oua (un anumit timp) pentru a scoate pui. 2) pop.
A-si trece vremea fara nici un rost; a lenevi; a trandavi; a lenosi.
2. tranzitiv 1) (oua) (despre pasari) A incalzi (un anumit timp) pentru a scoate pui din ele. 2) fig. (actiuni dusmanoase) A pune la cale in taina; a intreprinde pe ascuns; a urzi; a unelti; a tese. /<bulg. kloti
Varianta definitie 8: Cloci, clocesc, verb IV. - (din cloc; dupa Miklosich, Pascu, Dict.
Acad.
Rom. si Scriban < bulgara kloča = a cotcorozi, dar care este, dupa toate probabilitatile, o creatie expresiva din limba rom.)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.