Varianta definitie 1: CoastĂ, coaste, substantiv feminin
1. Fiecare dintre oasele-perechi lungi, inguste si arcuite, articulate in spate de coloana vertebrala, iar in fata de stern, care alcatuiesc toracele animalelor vertebrate. ♢ Expresie (E) slab de-i poti numara coastele sau ii numeri coastele de slab ce e = (e) foarte slab.
A i se lipi (cuiva) coastele de foame sau a i se lipi coastele de pantece, a avea coastele lipite = a fi foarte flamand, a fi mort de foame.
2. Partea laterala a corpului omenesc, de la umeri pana la coapse; partea analoaga a corpului animalelor. ♢ Expresie A avea pe cineva in coaste = a se simti stingherit in actiuni de prezenta permanenta (si indiscreta) a cuiva.
A pune (cuiva) sula in coasta = a obliga (pe cineva) sa faca (fara intarziere) un lucru neplacut (si greu). ♦ Latura. ♢ Locutiune adverb Pe o coasta = pe o parte, intr-o dunga. ♦ Fiecare dintre grinzile care formeaza osatura transversala, de rezistenta, a bordajului unei nave.
3. Panta.
4. Mal, tarm (al unei mari).
5. (Iesit din uz) Flanc al unei armate. – Limba Latina Costa.
Varianta definitie 5: CoastĂ -e f. 1) Fiecare dintre oasele arcuite care unesc coloana vertebrala cu sternul, formand toracele. 2) Fiecare dintre cele doua laturi ale corpului omenesc, de la umar pana la sold; rana. ♢ Slab de-i poti numara -ele extrem de slab; numai pielea si oasele.
A-i rupe (sau a-i frange) cuiva -ele a bate zdravan pe cineva. A-i pune cuiva sula (sau sulita) in -e a) a cere indeplinirea neintarziata a unui angajament; a zori; b) a constrange pe cineva. 3) Portiune de teren cu suprafata inclinata; versant; costisa; povarnis; panta. 4) Linia de contact intre uscat si apa marii sau a oceanului; tarm; litoral. -a Marii Negre.
Vas de -.
Navigatie de -. [G.-D. Coastei; Sil. Coas-ta] /<lat. costa
Varianta definitie 6: Coasta (coaste), substantiv feminin –
1. Fiecare din oasele care alcatuiesc toracele. –
2. Hipocondru, desert. –
3. Latura, parte laterala. –
4. Costisa, panta, povirnis. –
5. Mal, tarm. – Mr., megl. coasta, istr. costę.
Limba Latina cǒsta (Puanariu 389; Candrea-Dens., 383; REW 2279; DAR); conform vegl. kuasta, limba italiana, port. costa, franceza côte, sp. cuesta. – Derivat costita, substantiv feminin (coasta sau coasta mica; costita, cotlet); costoala, substantiv feminin (Trans., panta, coasta); costina, substantiv feminin (panta, coasta); costis, adjectiv (inclinat, povirnit); costoi, verb (a inconjura), formatie proprie lui Alecsandri, pe baza franceza côtoyer; costis(e), substantiv neutru si feminin: (latura; povirnis, coasta, panta); costiset (var. costeset), adjectiv (oblic, piezis).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.