DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Coborî

1 * Cuvantul cu diacritice: coborî
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: COBORÎ, cobor, verb IV. 1. Intranzitiv, reflexiv și tranz. A (se) da jos dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul. ♢ Expresie (Tranzitiv) A coborî ochii (sau privirea) = a privi în jos, în pământ (de rușine, de timiditate etcetera). ♦ A (se) deplasa în jos, pe o pantă, pe un loc înclinat. ♦ Intranzitiv A zbura spre pământ, a veni în jos din înălțime. ♦ Intranzitiv (Despre soare, lună) A apune. ♦ Figurativ (Popular) A renunța la domnie, la tron; a abdica. 2. Intranzitiv Figurativ (Despre întuneric, noapte, ceață etcetera) A se lăsa, a cădea; a sosi. 3. Intranzitiv (Despre coloana de mercur a termometrului, prin extensiune despre termometru, temperatură etcetera) A scădea (indicând răcirea timpului, atenuarea sau dispariția febrei etcetera). 4. Tranzitiv A schimba înălțimea glasului, trecând la un registru mai profund; a vorbi, a cânta cu glas mai puțin intens, mai scăzut. 5. Intranzitiv și reflexiv A-și avea originea, a se trage din... 6. Reflexiv Figurativ A se înjosi. [Varianta: pogorî verb IV.] – Conform: p o g o r î.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se coborî
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: A (se) coborî antonim: a (se) înălța, a (se) urca, a crește, a se majora, a (se) ridica, a (se) sui


3 * Cuvantul cu diacritice: a coborî
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: A coborî antonim: a crește, a (se) sui, a se ridica


4 * Cuvantul cu diacritice: coborî
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: COBORÎ verb verifica cuvantul: abdica, degrada, dezonora, înjosi, ploconi, umili.


5 * Cuvantul cu diacritice: coborî
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: COBORÎ verb 1. a scoborî, (învechit și popular) a scăpăta. (A - dealul, treptele, sacul din pod.) 2. a descinde, a (se) scoborî, (învechit) a deștinde. (- din trăsură.) 3. verifica cuvantul: trage. 4. verifica cuvantul: lăsa. 5. verifica cuvantul: apune. 6. verifica cuvantul: apleca. 7. verifica cuvantul: descinde. 8. verifica cuvantul: scădea. 9. a scădea, a slăbi. (Glasul i-a - de tot.)


6 * Cuvantul cu diacritice: coborî́
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: coborî́ verb, indicativ prezent 1 singular cobor, 3 singular și plural coboară, imperfect 3 singular cobora; conjunctie: prezent 3 singular și plural coboare; imper. 2 singular coboară; part. coborât


7 * Cuvantul cu diacritice: a se coborî́ mă cobór
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: A SE COBORÎ́ mă cobor intranzitiv 1) A se deplasa spre un loc mai jos; a se da jos (dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul). 2) (despre păsări, avioane) A se îndrepta în jos; a zbura spre pământ. 3) A adopta în mod voit o atitudine de inferioritate; a se umili; a se înjosi. /conform pogori


8 * Cuvantul cu diacritice: a coborî cobór
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: A COBORÎ cobor 1. intranzitiv 1) v. A SE COBORÎ. 2) (despre aștri) A se lăsa spre sau după orizont; a se apropia de asfințit; a asfinți; a apune; a scăpăta. 3) fig. (despre întuneric, liniște etcetera) A se manifesta prin primele semne caracteristice; a cădea; a veni; a se apropia. 4) (despre voci, tonuri etcetera) A trece la note mai grave; a scădea în intensitate. 5) (despre parametri fizici sau despre aparate pentru măsurarea lor) A avea sau a indica valori mai scăzute; a scădea; a descrește. Presiunea atmosferică coboară. Termometrul -. 6) A fi de o anumită origine; a-și avea obârșia; a proveni. 2. tranzitiv 1) A muta într-un loc jos; a pune mai jos. - sacul din căruță. 2) (forme de relief înalt, scări etcetera) A parcurge de sus în jos. - dealul. 3) (voce, ton, glas etcetera) A face să fie mai puțin intens. ♢ - ochii (sau privirea) a se uita în jos (de rușine, de sfială etcetera). - tonul (sau glasul) a vorbi cu blândețe. 4) (valori ale unor mărimi) A face să scadă. /conform pogori


9 * Cuvantul cu diacritice: coborî
Cuvantul fara diacritice: cobori

Definitie: coborî, cobor verifica cuvantul:i. (toxic) a reveni la normal după epuizarea efectelor caracteristice ale drogului consumat. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.