Varianta definitie 1: CoborÎ, cobor, verb IV.
1. Intranzitiv, reflexiv si tranz.
A (se) da jos dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul. ♢ Expresie (Tranzitiv) A cobori ochii (sau privirea) = a privi in jos, in pamant (de rusine, de timiditate etcetera). ♦ A (se) deplasa in jos, pe o panta, pe un loc inclinat. ♦ Intranzitiv A zbura spre pamant, a veni in jos din inaltime. ♦ Intranzitiv (Despre soare, luna) A apune. ♦ Figurativ (Popular) A renunta la domnie, la tron; a abdica.
2. Intranzitiv Figurativ (Despre intuneric, noapte, ceata etcetera) A se lasa, a cadea; a sosi.
3. Intranzitiv (Despre coloana de mercur a termometrului, prin extensiune despre termometru, temperatura etcetera) A scadea (indicand racirea timpului, atenuarea sau disparitia febrei etcetera).
4. Tranzitiv A schimba inaltimea glasului, trecand la un registru mai profund; a vorbi, a canta cu glas mai putin intens, mai scazut.
5. Intranzitiv si reflexiv A-si avea originea, a se trage din...
6. Reflexiv Figurativ A se injosi. [Varianta: Pogori verb IV.] – Conform: p o g o r i.
Varianta definitie 2: A (se) cobori antonim: a (se) inalta, a (se) urca, a creste, a se majora, a (se) ridica, a (se) sui
Varianta definitie 3: A cobori antonim: a creste, a (se) sui, a se ridica
Varianta definitie 5: CoborÎ verb
1. a scobori, (invechit si popular) a scapata. (A - dealul, treptele, sacul din pod.)
2. a descinde, a (se) scobori, (invechit) a destinde. (- din trasura.)
3. verifica cuvantul: trage.
4. verifica cuvantul: lasa.
5. verifica cuvantul: apune.
6. verifica cuvantul: apleca.
7. verifica cuvantul: descinde.
8. verifica cuvantul: scadea.
9. a scadea, a slabi. (Glasul i-a - de tot.)
Varianta definitie 6: Coborí verb, indicativ prezent 1 singular cobor, 3 singular si plural coboara, imperfect 3 singular cobora; conjunctie: prezent 3 singular si plural coboare; imper. 2 singular coboara; part. coborat
Varianta definitie 7: A se coborÎ́ ma cobor intranzitiv 1) A se deplasa spre un loc mai jos; a se da jos (dintr-un loc ridicat sau dintr-un vehicul). 2) (despre pasari, avioane) A se indrepta in jos; a zbura spre pamant. 3) A adopta in mod voit o atitudine de inferioritate; a se umili; a se injosi. /conform pogori
Varianta definitie 8: A COBORÎ cobor
1. intranzitiv 1) v. A se coborÎ. 2) (despre astri) A se lasa spre sau dupa orizont; a se apropia de asfintit; a asfinti; a apune; a scapata. 3) fig. (despre intuneric, liniste etcetera) A se manifesta prin primele semne caracteristice; a cadea; a veni; a se apropia. 4) (despre voci, tonuri etcetera) A trece la note mai grave; a scadea in intensitate. 5) (despre parametri fizici sau despre aparate pentru masurarea lor) A avea sau a indica valori mai scazute; a scadea; a descreste. Presiunea atmosferica coboara.
Termometrul -. 6) A fi de o anumita origine; a-si avea obarsia; a proveni.
2. tranzitiv 1) A muta intr-un loc jos; a pune mai jos. - sacul din caruta. 2) (forme de relief inalt, scari etcetera) A parcurge de sus in jos. - dealul. 3) (voce, ton, glas etcetera) A face sa fie mai putin intens. ♢ - ochii (sau privirea) a se uita in jos (de rusine, de sfiala etcetera). - tonul (sau glasul) a vorbi cu blandete. 4) (valori ale unor marimi) A face sa scada. /conform pogori
Varianta definitie 9: Cobori, cobor verifica cuvantul:i. (toxic) a reveni la normal dupa epuizarea efectelor caracteristice ale drogului consumat. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.