Varianta definitie 5: CocoȘ -i m. 1) Pasare domestica cu o creasta rosie pe cap, cu penele cozii lungi si arcuite si cu pinteni tari la picioare; masculul gainii. ♢ La (pe la sau spre) cantatul -ilor in zori de zi. Basmul (sau povestea) cu -ul rosu istorie fara sfarsit sau neadevarata. 2) pop.
Mascul al unor pasari. -ul potarnichii. 3) Ciocanel care loveste percutorul la armele de foc. 4) Miezul de la harbuz, mai dulce si fara samburi; inima. 5) la plural Graunte de porumb coapte in sare sau in nisip infierbantat si desfacute in forma de floricele; cocosei. 6): - de vant figura de metal, reprezentand un cocos, instalata pe acoperisul casei, care, fiind mobila, arata dincotro bate vantul; girueta. ♢ A fi - de vant a se da dupa imprejurari; a fi conformist. /<sl. kokoši
Varianta definitie 6: Cocos (cocosi), substantiv masculin –
1. Masculul gainii. –
2. Tragaci. –
3. Floricele de porumb. –
4. Ansamblul celor patru bucati ale nucii. –
5. Pruna putreda. –
6. Știft, pivot. –
7. Proptea, reazam, sprijin. – Mr., megl. cucot, cocut.
Creatie expresiva care se bazeaza pe strigatul cocosului, conform limba latina coco „strigatul cocosului” la Petronius, limba latina med. coccus (› franceza coq), limba italiana cocca „gaina” (Battisti, II, 991), franceza cocorico, sp. quiquiriqui etcetera Nu incape indoiala ca in der. cuvintului a influentat limba slava (veche) kokošĭ „gaina”.
Dupa mai multi autori, limba slava (veche) este etimonul direct al rom. (Miklosich, Slaw.
Elem., 25; Miklosich, Lexicon, 296; Cihac, II, 67; Meyer 194; Conev 54; DAR) dar transformarea semantica ridica probleme (mr. si megl. provin din limba slava (veche) kokotĭ „cocos”).
Conform: bulgara kokoška „gaina”, limba sarba: kokoš „gaina”, kokot „cocos”, pol. kokosz „gaina”, kokot „cocos” etcetera Kokoš cu sensul de „masculul gainii” apare totusi in rut., slov., ceh., ca si in mag. kakas, limba neogreaca: ϰοϰϰόσιον, limba albaneza kokoš.
Cel putin o parte din aceste cuvinte poate proveni din rom.
Ideea unei origini expresive a cuvintului rom. a fost avansata de Puscariu, Dacor., VIII, 353, unde se atribuie origine rom. cuvintelor mag., rut., slov. si ceh., ca si sas.
Kokosch.
Derivat cocosesc, adjectiv (de cocos); cocoseste, adjectiv (precum cocosii); cocosar, substantiv masculin (sturz, Turdus viscivorus), conform bulgara kokošar „soim” (mentionat de DAR, insa care nu poate avea legatura directa cu rom.); cocosel, substantiv masculin (dim. al lui cocos; pasare de hirtie; floricele de porumb; stift, cui; nume dat mai multor plante); cocosi, verb (despre cocosi, a calca gaina; a se impauna; a bate, a ciomagi), in ultimul sau sens confundindu-se cu verb a cocosa, de la cocoase „gheb”; cocosoaica, substantiv feminin (planta, Arum maculatum).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "o"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.