Varianta definitie 1: Cocirla (-le), – substantiv feminin –
1. Obiect curb. –
2. Îndoire, curbare. –
3. Aripa de cormana, la plug. –
4. Miner, manivela, toarta. –
5. Vatrai. –
6. Sanie. –
7. Coliba. –
8. Specie de ciuperci, Marasmius scorodonius. – Varianta cochirla, cogirla.
Formatie expresiva, der. de la coc „obiect rotund”, ca *ciocirla de la cioc, sau codirla de la coada, scafirlie de la scafa.
Dupa Cihac, II, 495 si DAR, din limba slava (veche) kuka „cirlig”, si dupa Candrea, din mag. kukora „curb”; insa fonetismul prezinta dificultati si, oricum, sufix -irla indica o origine expresiva.
Derivat cocirla, verb (a rasuci, a curba; a cocosa); cocirlatura, substantiv feminin (indoire, curbare); cocirteala, substantiv feminin (aripa de cormana, la plug), care, dupa Cancel 12, provinedin limba sarba: kukara.
Pledeaza in favoarea originii expresive mentionate prezenta lui cocirtita (var. cocirta), substantiv feminin (fel de brinza de vaci sau cas, preparat din grunji de brinza si lapte); cocirtau, substantiv neutru (friganele din piine sau mamaliga, prajite in unt); cocirti, verb (a se prinde laptele), la care este evidenta ideea de baza exprimata de coc „grunz, bulgare, obiect rotund”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "l" Sufix: -îrlă indică o origine expresivă. Der. cocîrla, vb. (a răsuci, a curba; a cocoșa); cocîrlătură, s.f. (îndoire, curbare); cocîrțeală, s.f. (aripă de cormană, la plug), care, după Cancel 12, provinedin sb. kúkara. Pledează în favoarea originii expresive menționate prezența lui cocîrtiță (var. cocîrță), s.f. (fel de brînză de vaci sau caș, preparat din grunji de brînză și lapte); cocîrțău, s.n. (frigănele din pîine sau mămăligă, prăjite în unt); cocîrți, vb. (a se prinde laptele), la care este evidentă ideea de bază exprimată de coc „grunz, bulgăre, obiect rotund”.
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.