Varianta definitie 1: ColÉgiu, colegii, substantiv neutru
1. Organ de conducere colectiva a ministerelor si a altor organe centrale ale administratiei de stat sau a anumitor intreprinderi ori institutii, care examineaza si hotaraste asupra problemelor de competenta acestora. ♢ Colegiu editorial = organ consultativ pe langa conducerea unei edituri, format din specialisti.
Colegiu de redactie (sau redactional) = organ consultativ de pe langa redactorul-sef al unei publicatii; comitet de redactie.
2. Colectiv de judecatori cu atributii speciale pe langa unele organe de jurisdictie.
Colegiu penal.
Colegiu civil.
Colegiu disciplinar.
3. Organizatie de liber-profesionisti alcatuita cu scopul de a apara interesele profesionale ale membrilor ei.
4. Reuniune de persoane egale in functie.
Colegiu de cardinali.
Colegiu preotesc. ♢ Colegiu de avocati = colectiv al avocatilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala. ♦ (În Roma antica) Corp sau asociatie de persoane care aveau aceeasi profesiune sau demnitate.
5. Categorie electorala (in unele state) stabilita dupa avere sau ocupatie.
6. Institutie de invatamant mediu sau superior, cu internat, in unele state. – Din limba latina Collegium, franceza Collège.
Varianta definitie 3: ColÉgiu substantiv neutru
1. (in Roma antica) grup (de cel putin trei persoane) insarcinat cu o anumita functie publica.
2. organ de conducere colectiva si de indrumare a unui periodic, a unei lucrari, carti etcetera, a unei intreprinderi sau institutii.
3. corp sau asociatie a unor persoane care au aceeasi profesie sau aceeasi demnitate. ♢ (jur.; in unele tari) colectiv de judecatori in cadrul organizarii interne a instantei supreme sau cu atributii speciale pe langa unele organe de jurisdictie. ♦ - de avocati = colectiv al avocatilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala.
4. - de partid = organ care controleaza modul in care se respecta prevederile statutului cu privire la disciplina si morala de partid etcetera
5. (in trecut) categorie electorala care ingloba cetatenii cu aceeasi avere sau cu acelasi rang social.
6. institutie de invatamant public asemanatoare liceului, cu o organizare speciala.
7. - de redactie = organ consultativ pe langa redactorul-sef al unei publicatii; comitet de redactie. (< limba latina collegium, franceza collège)
Varianta definitie 5: ColÉgiu -i n. 1) Institutie de in-vatamant mediu sau superior. 2) Organ de conducere colectiva. - redactional. -ul ministerului de cultura. 3) Reuniune de persoane cu functie identica. - de avocati. /<lat. collegium, franceza college
Varianta definitie 6: ColÉgiu substantiv neutru
1. (Ant.) Grup (de cel putin trei persoane) insarcinat cu o anumita functie publica. ♦ Grup care formeaza organul de conducere si de indrumare al unui periodic, al unei lucrari, carti etcetera, al unei institutii etcetera
2. Corp sau asociatie a unor persoane care au aceeasi profesiune sau aceeasi demnitate.
3. Categorie electorala care ingloba, in trecut, cetatenii cu aceeasi avere sau de acelasi rang social.
4. Institutie de invatamant public asemanatoare liceului, cu o organizare speciala. [Pronume -giu. / < franceza college, conform limba italiana collegio < limba latina collegium – confrerie, tovarasie].
Varianta definitie 7: Colegiu, colegii substantiv neutru inchisoare. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.