Varianta definitie 1: ComandĂ, comenzi, substantiv feminin
1. Actiunea de a comanda; ordin de executare a unei miscari, a unui exercitiu; porunca. ♢ Metoda de comanda = metoda folosita de un conducator care ia decizii personale si le impune colaboratorilor fara a-i consulta.
Ton de comanda = ton poruncitor. ♢ Expresie La comanda = A) la porunca, la cererea cuiva; B) la momentul dorit sau potrivit; intentionat.
Plange la comanda.
2. Functie de conducere a unei unitati militare. ♦ Exercitare a functiei de comandant. ♢ Post de comanda = loc unde sta comandantul trupelor si de unde transmite comanda operatiilor.
3. Operatie manuala, semiautomata sau automata, prin care se pune in functiune, se regleaza sau se opreste un sistem tehnic. ♢ Post de comanda = loc unde sunt concentrate organele si aparatele de actionare a unui sistem tehnic. ♦ (Concretizat) Ansamblu de aparate a caror actiune conduce un sistem tehnic.
4. Constructia cea mai inalta de pe puntea superioara a unei nave, de unde se efectueaza conducerea navei. ♦ Franghie subtire folosita la infasurarea capatului unei parame.
5. Cerere prin care o persoana, o intreprindere etcetera solicita livrarea unui anumit produs, executarea unei lucrari sau prestarea unui serviciu. ♢ Locutiune adjectiv De comanda = care este sau a fost executat dupa indicatiile date de client. – Din franceza Commande.
Varianta definitie 2: ComandĂ substantiv
1. verifica cuvantul: ordin.
2. conducere, sefie, (invechit) povata, povatuire. (Unitatea se afla sub - lui ...)
3. (TEHNICA) control, reglaj. (- intr-un sistem tehnic.)
Varianta definitie 4: ComandĂ -enzi f. 1) Dispozitie, scrisa sau orala, emisa de o autoritate sau de o persoana oficiala, spre a fi indeplinita de cei vizati; ordin; porunca. A da -. ♢ Ton de - ton poruncitor. La - la cererea si dupa dorinta unui superior. 2) Functie de conducere militara. ♢ A lua -anda a fi numit la conducerea unei actiuni militare. 3) Cerere prin care se solicita livrarea unui produs, executarea unei lucrari sau prestarea unui serviciu. 4) Marfa comandata. 5) Operatie prin care se manevreaza un sistem tehnic. - programata. - manuala. 6) Element al unui mecanism care asigura functionarea ansamblului. ♢ Semnal de - semnal transmis de dispozitivele automate pentru a determina desfasurarea unui proces tehnic. Panou (sau Tablou) de - placa pe care sunt centralizate toate dispozitivele de comanda. [G.-D. Comenzii] /<fr. commande
Varianta definitie 5: ComandĂ substantiv feminin
1. ordin, dispozitie, porunca. ♢ ton de - = ton poruncitor.
2. conducere a unei unitati militare. ♢ post de - = loc unde sta comandantul trupelor si de unde transmite comanda operatiilor. ♦ ordin verbal sau prin semnal dat militarilor de un comandant pentru executarea simultana a unei miscari.
3. actiune de comandare a unui sistem tehnic. ♦ echipamentul necesar efectuarii ei. ♢ dubla - = dispozitiv de pilotaj care permite ca doi piloti sa actioneze comenzile. ♦ (informatica) instructiune, parte integranta a informatiei transmise calculatorului de catre utilizator.
4. cerere de marfa adresata unui furnizor, lucrare ceruta unui meserias, unui antreprenor etcetera ♦ marfa comandata. ♢ de - = executat dupa indicatiile clientului.
5. (mar.) suprastructura pe o nava in care se afla timoneria, camera hartilor, cabina comandantului etcetera
6. parama subtire (saula) cu care se infasoara capatul unei parame groase, impiedicandu-i despletirea. (
Varianta definitie 6: ComandĂ substantiv feminin
1. Ordin, porunca. ♢ Metoda de comanda = metoda folosita de un conducator care ia decizii personale fara sa-si consulte colaboratorii.
2. Conducere a unei unitati militare. ♢ Post de comanda = loc unde sta comandantul trupelor si de unde transmite comanda operatiilor.
3. Actiune de comandare a unui sistem tehnic. ♦ Echipamentul necesar efectuarii ei.
4. Cerere de marfa, de efectuare a unei lucrari etcetera, facuta unui meserias, unui negustor etcetera ♢ De comanda = executat dupa indicatiile clientului.
5. (Mar.) Constructia cea mai inalta pe puntea superioara a unei nave, de unde se efectueaza conducerea navei. ♦ Parama de dimensiuni mici, cu diametrul de 4-5 mm. [Plural -enzi, -de. / < franceza commande, limba germana Kommando].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.