Varianta definitie 1: ComparaȚie, comparatii, substantiv feminin
1. Examinare a doua sau a mai multor lucruri, fiinte sau fenomene, facuta cu scopul de a se stabili asemanarile si deosebirile dintre ele. ♢ Grad de comparatie = forma pe care o ia adjectivul si unele categorii de adverbe pentru a arata masura mai mica sau mai mare in care un substantiv sau un verb poseda insusirea sau caracteristica exprimata de acel adjectiv sau adverb.
Termen de comparatie = cuvant, expresie sau notiune care serveste pentru a compara ceva. ♢ Expresie În comparatie cu... = comparativ, fata de...
A nu suferi comparatie = a fi mai presus de orice alt obiect sau fiinta cu care ar putea fi comparat.
2. Figura de stil care consta in alaturarea a doua obiecte, persoane, actiuni etcetera pe baza unor insusiri comune. [Varianta: (invechit) Comparatiune substantiv feminin] – Din limba latina Comparatio, -onis.
Varianta definitie 2: ComparaȚie substantiv comparare, confruntare, paralela, paralelism. (O - convingatoare intre ...)
Varianta definitie 3: ComparaȚie substantiv feminin
1. stabilire a asemanarilor si deosebirilor dintre lucruri, fiinte, idei; comparare.
2. categorie gramaticala a adjectivului si adverbului, prin care se evidentiaza un anumit grad al insusirii. o termen de - = expresie, idee care serveste pentru a compara ceva.
3. figura de stil constand in relevarea raportului de asemanare dintre doua lucruri, persoane sau actiuni. (< limba latina comparatio, dupa franceza comparaison)
Varianta definitie 5: ComparaȚie -i f. 1) Alaturare a unor lucruri sau fiinte pentru a stabili asemanarile si deosebirile dintre ele. 2) Figura de stil care consta in confruntarea a doua elemente dintr-un enunt cu scopul de a reliefa anumite insusiri specifice asemanatoare. 3): Grade de - categorie gramaticala specifica pentru adjectiv (si adverb), avand trei aspecte: pozitiv, comparativ si superlativ. [Art. Com-paratia; G.-D. Comparatiei; Sil. -ti-e] /<lat. comparatio, -onis
Varianta definitie 6: ComparaȚie substantiv feminin
1. Alaturare a mai multor lucruri, fiinte, evenimente, fenomene pentru a stabili asemanari sau deosebiri intre ele; asemanare, comparare. ♦ Forme ale adjectivului si ale adverbului care indica un anumit grad al insusirii, al caracteristicii denumite de adjectivul sau de adverbul respectiv. ♢ Termen de comparatie = expresie, idee care serveste pentru a compara ceva.
2. Alaturare a doua lucruri, persoane etcetera pe baza unor trasaturi sau a unor insusiri comune. [Genitiv -iei, varianta comparatiune substantiv feminin / conform limba latina comparatio, limba italiana comparazione].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 11 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.