Varianta definitie 1: Compensa, compensez, verb I.
1. Tranzitiv A inlocui ceva consumat sau cheltuit prin altceva (egal in valoare); a completa, a inlocui ceva insuficient cu altceva; a echilibra. ♦ A indrepta un rau printr-un bine; a rasplati in mod corespunzator; a despagubi.
2. Tranzitiv (Fiz.) A micsora sau a anula efectul unei anumite actiuni.
3. Tranzitiv si reflexiv (Medicina) A face sa-si revina sau a-si reveni la o stare de functionare normala, de echilibru. – Din franceza Compenser, limba latina Compensare.
Varianta definitie 2: Compensa verb
1. a (se) echilibra. (Cele doua forte se -.)
2. a (se) contrabalansa, a (se) cumpani, a (se) echilibra, a precumpani, (livresc) a (se) pondera.
3. verifica cuvantul: despagubi.
Varianta definitie 3: Compensa verb I. tr.
1. a inlocui ceva consumat, cheltuit, prin altceva; a da un echivalent; a despagubi.
2. a determina valoarea mijlocie sau cea mai probabila a unui sir de masuri, ale caror rezultate brute sunt afectate de erori accidentale.
3. (fiz.) a micsora sau a anula efectul unei actiuni. ♢ a inlatura erorile de deviatie ale unei busole.
II. tr., reflexiv (med.; despre organe) a(-si) reveni la o stare de echilibru, de functionare normala. (< franceza compenser, limba latina compensare)
Varianta definitie 4: Compensa verb, indicativ prezent 1 singular compensez, 3 singular si plural compenseaza
Varianta definitie 5: A se compensa se -eaza intranzitiv A-si restabili echilibrul functional; a reveni la starea de functionare normala. /<fr. compenser, limba latina compensare
Varianta definitie 6: A compensa -ez tranzitiv 1) (pierderi, lucruri consumate sau cheltuite) A acoperi printr-o compensatie. 2) (daune, prejudicii) A plati atat cat costa, acoperind paguba; a despagubi; a rasplati. 3) (efectul unor forte) A neutraliza in mod reciproc. 4) (organisme) A face sa se compenseze. /<fr. compenser, limba latina compensare
Varianta definitie 7: Compensa verb I. tr.
1. A inlocui ceva (consumat, deteriorat etcetera) prin altceva egal (in valoare etcetera); a da un echivalent; a despagubi.
2. A determina valoarea mijlocie sau cea mai probabila a unui sir de masuri, ale caror rezultate brute sunt afectate de erori accidentale.
3. (Fiz.) A micsora sau a anula efectul unei actiuni. ♦ A inlatura erorile de deviatie ale unei busole.
4. (si refl.; med.) A(-si) reveni la o stare de echilibru, de functionare normala. [< franceza compenser, conform limba italiana, limba latina compensare].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.