Varianta definitie 1: Con-1 Element de compunere insemnand „impreuna cu”, care serveste la formarea unor substantive (conscolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, convietui etcetera) sau a unor adjective (conational). [Varianta: Co-] – Din franceza Co(N)- (lat. cum-).
Varianta definitie 2: Con2, conuri, substantiv neutru
1. Suprafata descrisa de o dreapta care se deplaseaza sprijinindu-se pe o curba inchisa imobila si pe un punct fix exterior. ♦ Corp geometric marginit de o asemenea suprafata si de un plan.
2. (Geogr.; in sintagmele) Con vulcanic = forma de relief conica cat un munte, constituita in urma eruptiilor vulcanice, din lava, cenusa etcetera Con de dejectie = forma de relief in evantai, rezultata din acumularea materialului transportat de torenti acolo unde se micsoreaza panta; agestru. ♦ (Fiz.) Con de lumina = manunchi de raze care pleaca dintr-un punct luminos si cade pe o suprafata.
3. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numerosi solzi lemnosi, care reprezinta florile mascule sau femele. – Din franceza Cône.
Varianta definitie 3: Con substantiv
1. (GEOGR.) con de dejectie = agestru.
2. (BOTANICA) (popular) para, (regional) cocean, cucuruz, papusoi. (- de brad.)
3. (BOTANICA) con vegetativ = varf vegetativ.
4. con pirometric verifica cuvantul: pirometru ceramic; con Seger verifica cuvantul: pirometru ceramic.
Varianta definitie 4: Con substantiv neutru, plural conuri
Varianta definitie 5: Con -uri n. 1) Corp geometric rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghic in jurul catetei. 2) Obiect cu o astfel de forma. ♢ - vulcanic partea din afara a unui vulcan inaltata deasupra pamantului. 3) Fructul coniferelor. - de brad. 4): - in trepte mecanism pentru schimbarea vitezei de rotatie. /<fr. cône, limba latina conus
Varianta definitie 6: Con- Element prim de compunere savanta care are semnificatia „impreuna cu”. [Varianta co-, com-. / < franceza co(n)-, limba latina con – cu].
Varianta definitie 7: Con1-/co-/com- pref. „impreuna (cu)”, „spre ceva”, „alaturi”. (<fr. co/n, m/-, conform limba latina com < cum = cu)
Varianta definitie 8: Con2 substantiv neutru
1. corp rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghic in jurul uneia dintre catetele sale; obiect cu o astfel de forma. ♢ - vulcanic = partea exterioara, in forma de con, a unui vulcan; - de lumina = fascicul de raze care pleaca dintr-un punct luminos si cade pe o suprafata.
2. fructul coniferelor. (<fr. cône, limba latina conus)
Varianta definitie 10: Con1-/co-/com- pref. „impreuna (cu)”, „spre ceva”, „alaturi”. (<fr. co/n, m/-, conform limba latina com < cum = cu)
Varianta definitie 11: Con substantiv neutru
1. Corp rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghi in jurul uneia dintre catetele sale; (prin extensiune) obiect cu o astfel de forma; Con vulcanic = partea exterioara in forma de con (1), a unui vulcan; con de lumina = fascicul de raze care pleaca dintr-un punct luminos si cade pe o suprafata.
2. Fructul coniferelor. [Plural -nuri. / < limba latina conus, limba greaca (veche) konos, conform franceza cône].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.