Varianta definitie 1: Consiliu, consilii, substantiv neutru
1. Colectiv organizat, cu sarcini de conducere, de administrare sau de avizare etcetera a activitatii unei organizatii, firme, societati comerciale, institutii etcetera ♢ Consiliu de stat = A) (in unele state) organ suprem al puterii de stat cu activitate permanenta; B) denumire data organului consultativ al sefului statului; organul suprem al jurisdictiei administrative; organul administrativ central.
Consiliu de ministri = totalitatea ministrilor indeplinind functia de organ al puterii executive; guvern.
Consiliu de familie = organ de tutela alcatuit din membrii familiei, care se pronunta asupra actelor unui membru al familiei lipsit de capacitatea de administrare a bunurilor sale.
Consiliu stiintific = colectiv insarcinat cu indrumarea muncii stiintifice intr-o institutie de invatamant superior sau intr-un institut de cercetare.
Consiliu redactional = organ consultativ de pe langa redactia unei edituri, format din specialisti apartinand domeniilor de activitate ale redactiei respective.
2. (Înv.) Sfat. – Din limba latina Consilium, franceza Conseil.
Varianta definitie 3: Consiliu substantiv
1. verifica cuvantul: sfat.
2. (POL.) consiliu de ministri = cabinet, executiv, guvern, (invechit) minister. (În unele state, - se numeste cabinet.)
3. primarie, sfat, (invechit) vornicie. (S-a dus la - pentru o adeverinta.)
Varianta definitie 5: Consiliu -i n. 1) Organ de conducere constituit dintr-un grup de persoane care au sarcina de a dezbate si de a-si spune parerea asupra unor probleme sociale sau particulare. 2) Organ executiv superior de stat sau politic. 3) Organ colegial de conducere. - pedagogic. [Silabe: -si-liu] /<lat. consilium, limba franceza: conseil
Varianta definitie 6: Consiliu substantiv neutru
1. sfat, povata, sfatuire.
2. colectiv de conducere, de administrare, avizare sau consultare etcetera in activitatea unor organe ori organizatii, institutii etcetera ♢ sedinta a unui astfel de colectiv.
3. denumire data (indeosebi in structura statelor de tip comunist) unor organe sau organisme centrale de partid si de stat. ♢ - de ministri = organ suprem executiv si de dispozitie al puterii de stat; cabinet (II); ♢ - de administratie = comitet de conducere al unei societati comerciale sau industriale pe actiuni. (<lat. consilium, franceza conseil)
Varianta definitie 7: Consiliu substantiv neutru
1. Sfat, povata, sfatuire.
2. Organ de conducere consultativ sau executiv, care functioneaza pe langa o institutie, o organizatie etcetera ♦ Ședinta in care se reunesc pentru discutii membrii unui astfel de organ. ♢ Consiliu de ministri = organ suprem executiv si de dispozitie al puterii de stat; ♢ consiliu de securitate = organ al O.N.U. care are sarcina de a discuta si de a lua masuri in cazurile cand este primejduita pacea; consiliu de administratie = comitet de conducere al unei societati comerciale sau industriale pe actiuni. [Pronume -liu, plural -ii, -uri. / < limba latina consilium, conform franceza conseil].
Varianta definitie 8: Consiliu (consilii), substantiv neutru – Colectiv organizat, cu sarcini de conducere, sfat.
Limba Latina consilium (secolul XVIII). – Derivat consilier, substantiv masculin (sfatuitor); consilia, verb (a sfatui).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.