DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Contra

1 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA2, prep., adverb I. Prep. 1. Împotriva (cuiva sau a ceva). ♢ Locutiune adverb Din contra (sau contră) = dimpotrivă. 2. În schimbul altei valori. II. Adv. Împotrivă; cu totul altfel. – Din franceza contre, lat., limba italiana contra.


2 * Cuvantul cu diacritice: contrá
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA3, contrez, verb I. Tranzitiv 1. A contrazice. 2. (La box, scrimă, lupte, judo) A da o contră. 3. (La bridge) A se opune, a cere o amendă dublă. – Din franceza contrer.


3 * Cuvantul cu diacritice: contra-
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA1- Element de compunere cu sensul „împotriva”, „opus”, care servește la formarea unor substantive, a unor adjective sau a unor verbe. – Din franceza contre-, lat., limba italiana contra.


4 * Cuvantul cu diacritice: contra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: Contra antonim: pentru, pro


5 * Cuvantul cu diacritice: contrá
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA3 verb tr. 1. a contrazice, a riposta. 2. (box, scrimă, lupte, judo) a da o contră. ♢ (bridge) a se opune, a cere o amendă dublă. (< franceza contrer)


6 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA2 I. prep. 1. împotriva (cuiva sau a ceva). o din - = dimpotrivă. 2. în schimbul (altei valori). II. adverb împotriva cuiva; cu totul altfel. (< limba latina contra, franceza contre)


7 * Cuvantul cu diacritice: contra-
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA1- pref. „opus” (spațial și temporal), „împotrivă”; „din nou”; „neconform”; „inferior ierarhic”. (< franceza contra-, conform lat. contra)


8 * Cuvantul cu diacritice: contrá
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA verb verifica cuvantul: contrazice.


9 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA prep., adverb 1. prep. asupra, împotriva, (învechit) către, despre, spre. (Pornește - dușmanilor.) 2. prep. împotriva, pentru. (Medicament - hepatitei.) 3. prep. contrar, împotriva. (- părerii cuvenite.) 4. adverb împotrivă, (învechit și reg.), potrivă. (Votează -.) 5. prep. pentru. (Îți dau cincizeci de lei - un timbru.)


10 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: contra prep., adverb


11 * Cuvantul cu diacritice: contrá
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: contra verb, indicativ prezent 1 singular contrez, 3 singular și plural contrează


12 * Cuvantul cu diacritice: a se contrá mă -éz
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: A SE CONTRA mă -ez intranzitiv (despre adepții unor opinii, teze etcetera) A discuta în contradictoriu (cu cineva); a se contrazice. franceza contrer


13 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA2 adverb Împotrivă; cu totul altfel. franceza contre, lat., limba italiana contra


14 * Cuvantul cu diacritice: a contrá -éz
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: A CONTRA -ez 1. tranzitiv 1) (persoane) A întrerupe, exprimând o opinie contrară; a contrazice. 2) sport (adversari) A supune unei contre. 2. intranzitiv (la bridge) A se opune, cerând o amendă dublă. franceza contrer


15 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA1 prep. 1) (exprimă un raport opozițional) Împotriva; asupra. Luptători contra fascismului. Merge contra vântului. 2) (exprimă un raport de substituție) În schimbul. Se alimentează contra plată. franceza contre, lat., limba italiana contra


16 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA prep. 1. Împotriva (cuiva sau a ceva). ♢ Din contra = dimpotrivă. 2. În schimbul (altei valori). adverb Împotriva cuiva; cu totul altfel. Element prim de compunere savantă care înseamnă „opus”, „împotriva”. [< lat., limba italiana contra, conform franceza contre-].


17 * Cuvantul cu diacritice: contrá
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: CONTRA verb I. tr. 1. A contrazice. 2. (La box, scrimă, lupte, judo) A da o contră. ♦ (La bridge) A se opune, a cere o amendă dublă. [< franceza contrer].


18 * Cuvantul cu diacritice: cóntra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: contra prep., adverb – Împotrivă. – Mr. contra, contră. Limba Latina contra (secolul XIX); în mr., din limba italiana A ajuns aproape popular, mai ales în expresia curentă în contra sau a face contra „a se opune, a se împotrivi”. A intrat în compunerea a numeroși termeni neol., ca contraatac, contrabalansa, contrabaterie, etcetera În anumite cazuri se combină și cu cuvinte autentic rom., conform contragreutate, substantiv feminin, după franceza contrepoids; contraotravă, substantiv feminin, ca franceza contrepoison, etcetera Este dublet al lui condra, interjectie, termen al jucătorilor de cărți, din limba neogreaca: ϰόντρα (Graur, BL, VI, 142; Galdi 167), și al lui condră, substantiv feminin (Mold., ceartă, gîlceavă), de aceeași origine. – Derivat condra, verb reflexiv (Mold., a se certa); contra, verb (la jocul de bridge, a face contra), din franceza contrer; încontra, verb (popular, a înfrunta, a se opune).


19 * Cuvantul cu diacritice: contra
Cuvantul fara diacritice: contra

Definitie: contra, contrez verifica cuvantul:t. (d. femei) a mișca din șolduri în timpul unui act sexual. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.