DexDefinitie.com

Definitie Conversiune - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ConversiÚne, conversiuni, substantiv feminin 1.Schimbare a conditiilor unui imprumut. 2.Preschimbare a unei valori de natura economica in alta. 3. (Log., in sintagma) Conversiunea judecatilor = operatie de inversare a functiunii subiectului si predicatului in judecata, pastrandu-se calitatea judecatii. 4. (Chim.) Marime care exprima transformarea substantelor initiale dintr-o reactie chimica in unitatea de timp, exprimata de obicei in procente pe unitate de timp. – Din franceza Conversion, limba latina Conversio, -onis.
Varianta definitie 2: ConversiÚne substantiv feminin
1. modificare a conditiilor initiale ale unui imprumut. ♢ preschimbare a unei valori monetare intr-o valoare de alta natura.
2. (rar) schimbare a naturii, a formei unui lucru. ♢ modificare a unui sistem fizic sau tehnic prin transformarea unor marimi date. ♢ transformare, in urma unui proces chimic, a unei specii de molecule in alte specii de molecule. ♢ (biologie) schimbare in ordine liniara a genelor; transmutatie genetica.
3. reluare in ordine inversa a termenilor unei sintagme, cu sau fara schimbarea intelesului ori functiilor sintactice; reversiune. ♢ schimbare a clasei lexico-gramaticale, a valorii unui cuvant; hipotaxa.
4. (log.) rasturnare a unei judecati prin inlocuirea reciproca a subiectului cu predicatul.
5. traducere a unui cuvant, numar sau mesaj alfanumeric dintr-un cod sau limbaj intr-altul.
6. mecanism psihic care face sa apara un simptom corporal la locul unui efect refulat ce nu poate accede in constiinta fara a provoca o reactie de angoasa. (< franceza conversion, limba latina conversio)
Varianta definitie 3: Conversiune substantiv feminin → versiune
Varianta definitie 4: ConversiÚne -i f. 1) Modificare a conditiilor unui imprumut prin micsorarea dobanzii si prelungirea termenului de plata. 2) Schimbare a unei sume de bani in alta (apartinand altui stat). 3) Trecere la alta credinta. -ea unui eretic la crestinism. 4) Modificare a esentei unui lucru. -ea metalelor. 5) lingv.
Procedeu de formare a cuvintelor prin trecerea lor dintr-o categorie gramaticala in alta fara schimbarea formei. [Art. Conversiunea; G.-D. Conversiunii; Sil. -si-u-] /<fr. conversion, limba latina conversio, -onis
Varianta definitie 5: ConversiÚne substantiv feminin
1. Schimbare a conditiilor unui imprumut (prin prelungirea termenelor, micsorarea dobanzilor etcetera). ♦ (Ec.) Preschimbare a unei valori (mai ales monetare) intr-o valoare de alta natura.
2. (Rar) Schimbare a naturii, a formei unui lucru. ♦ Transformare in urma unui proces chimic, a unei specii de molecule in alte specii de molecule. ♦ (Biol.; in forma conversie) schimbare in ordinea liniara a genelor; transmutatie genetica.
3. Reluare in ordine inversa a termenilor unei sintagme sau fraze, fara ca intelesul sa sufere; reversiune. ♦ Formare de noi cuvinte prin schimbarea categoriei gramaticale; hipotaxa.
4. (Log.) Rasturnare a unei judecati prin inlocuirea reciproca a subiectului cu predicatul. ♦ (Cib.) Traducere a unui cuvant, a unui numar sau a unui mesaj alfanumeric dintr-un cod sau limbaj intr-altul. [Varianta conversie substantiv feminin / conform franceza , limba engleza conversion, limba latina conversio].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 11 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.