Varianta definitie 1: Copia, copiez, verb I. Tranzitiv
1. A transcrie un text, redand exact continutul lui. ♦ A reproduce fara originalitate o opera de arta. ♦ Intranzitiv (În scoala) A redacta o tema, folosind in mod nepermis lucrarea altui elev sau alte surse de informatie. ♦ A plagia.
2. (Peior.) A reproduce ceva prin imitatie servila; a imita pe cineva. – Din franceza Copier.
Varianta definitie 2: Copia verb I. tr.
1. a reproduce un text, o opera de arta etcetera ♢ a reproduce ceva in mod servil si fara originalitate; a plagia.
2. (peior.) a imita servil pe cineva.
3. (tehn.) a prelucra prin aschiere la o masina-unealta un model, piesa rezultata avand un profil identic.
II. intr. a redacta o teza, o lucrare etcetera folosind pe furis in timpul examenului lucrarea unui alt coleg, manuale, notite etcetera (< franceza copier)
Varianta definitie 3: Copia verb
1. a reproduce, a transcrie, (invechit) a decopia, a izvodi, a prescrie. (A - pe curat un text.)
2. a reproduce, (invechit) a scoate, a scrie. (A - un act, un document.)
3. verifica cuvantul: plagia.
4. verifica cuvantul: imita.
Varianta definitie 4: Copia verb (silabe -pi-a), indicativ prezent 1 singular copiez, 3 singular si plural copiaza, 1 plural copiem (silabe -pi-em); conjunctie: prezent 3 singular si plural copieze; ger. copiind (silabe -pi-ind)
Varianta definitie 5: A COPIA -ez
1. tranzitiv 1) (texte scrise) A reproduce in scris cu exactitate; a transcrie. 2) (opere de arta sau stiintifice) A reproduce integral sau partial, prezentand drept creatie proprie; a plagia. 3) (felul de a fi, de a gandi si de a actiona al cuiva) A lua drept model; a adopta in mod servil in calitate de exemplu; a imita. 4) (gesturile, felul de a vorbi sau de a canta al cuiva) A reproduce cu maiestrie (provocand efecte comice); a imita.
2. instranzitiv (despre elevi, studenti) A scrie o lucrare, folosind pe furis lucrarea unui coleg sau alte surse (notite, manuale etcetera). [Silabe -pi-a] /<fr. copier
Varianta definitie 6: Copia verb I. tr.
1. A reproduce un text, o opera de arta etcetera ♦ A reproduce ceva in mod servil si fara originalitate.
2. (Peior.) A imita servil pe cineva. ♦ intr.
A redacta o teza, o lucrare etcetera folosind pe furis in timpul examenului lucrarea unui alt coleg, manuale, notite etcetera
3. (Tehnica) A prelucra prin aschiere la o masina-unealta un model, piesa rezultata avand un profil identic. [Pronume -pi-a, p.i. 3,6 -iaza, 4 -iem, ger. -iind. [< franceza copier, conform limba italiana copiare].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.