Varianta definitie 1: CrÉier, creieri, substantiv masculin
1. Partea cea mai importanta a sistemului nervos central la animale, organ al gandirii si al constiintei la om, situat in cutia craniana si compus din trunchiul cerebral, creierul mic si emisferele cerebrale. ♢ Creierul mic = parte a creierului situata in regiunea posterioara si inferioara a craniului; cerebel.
Creierul mare = parte a creierului situata in regiunea anterioara si superioara a craniului.
2. Figurativ Minte, inteligenta, judecata. ♦ Element care organizeaza si conduce o actiune.
3. (În expresie) Creierii (sau creierul) muntilor = locurile cele mai inalte si mai greu accesibile ale muntilor. [Varianta: (invechit) Crier substantiv masculin] – Limba Latina C(e)rebellum.
Varianta definitie 6: CrÉier -i m. 1) Organ central al sistemului nervos la om si la animale, aflat in cutia craniana; encefal. ♢ -ul mare parte a creie-rului care se afla in regiunea anterioara si superioara a craniului. -ul mic parte a creierului care se afla in regiunea posterioara si inferioara a craniului; cerebel. A-si zbura (sau a-i zbura cuiva) -ii a-si trage (sau a-i trage cuiva) un glonte in cap. 2) Facultatea de a gandi; minte; judecata; ratiune; intelect. 3) figurat Forta organizatorica si conducatoare a unei actiuni. 4): -ii (sau -ul) muntilor locurile centrale, inalte si greu accesibile ale muntilor. [Silabe Cre-ier] /<lat. crebrum
Varianta definitie 7: Creier (-ri), substantiv masculin –
1. Organul gindirii si al constiintei la om, situat in cutia craniana. –
2. Minte, judecata. –
3. Cap, capetenie, sef. –
4. Butuc de roata. –
5. Zona interioara si putin accesibila a unei regiuni muntoase. – Mr. criel, crier, megl. criel.
Limba Latina cerĕbrum, prin intermediul unei reduceri *crebrum (Candrea, Rom., XXXI, 306; Candrea, Élements, XVI; REW 1827; Philippide, II, 636; Pascu, Lat., 275; DAR); sau limba latina c(e)rĕbĕllum (Puscariu, 413; Candrea-Dens., 406; Weigand, Wlacho-Meglen, 8).
Ambele solutii par posibile, dar prezinta dificultati fonetice; s-a incercat de aceea odinioara sa se explice prin Hasdeu, Cuv. din Batrini, I, 274 sau prin limba albaneza krielj (Barič, Albanorum.
St., I, 81).
Pentru valoarea lui c oclusiv inainte de un e primitiv, conform cearcan.
Graur, BL, III, 50, crede ca ee (› eie) a rezultat dintr-o brisure intre doi r, ca in greier sau prooroc; insa nu s-a demonstrat ca ee nu este etimologic.
Cuvintul este de uz general (ALR, I, 13); sensul 5 are aspectul unei etimologii populare fara sa se poate indica punctul de provenienta. – Derivat creerus, substantiv masculin (cerebel); descreerat, adjectiv (nebun, smintit).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.