DexDefinitie.com

Definitie Crește - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CRÉȘTE, cresc, verb III.
1. Intranzitiv (Despre oameni, animale si plante sau despre parti ale lor) A se mari treptat, a deveni mai mare ca rezultat al proceselor vitale din organism; a se dezvolta. ♢ Expresie Sa cresti mare! formula de salut sau de multumire, adresata de obicei unui copil.
A creste vazand cu ochii = a creste neobisnuit de repede. ♦ (Despre anumite parti ale corpului) A se reface, a se regenera. ♦ Figurativ (Despre oameni) A-si ridica nivelul profesional, cultural, etcetera; a evolua.
2. Intranzitiv A-si petrece copilaria, a trai primii ani din viata (intr-un loc).
3. Tranzitiv A ingriji, a educa (un copil). ♦ A prasi, a inmulti, a ingriji animale sau pasari. ♦ (Rar) A cultiva plante.
4. Intranzitiv A se mari, a spori (ca numar, volum, intensitate, durata etcetera). ♢ Expresie A creste inima (in piept) sau a-i creste (cuiva) inima (sau sufletul), se spune cand cineva simte o bucurie, o multumire deosebita. ♦ Figurativ (Despre corpuri in miscare) A se vedea din ce in ce mai mare (pe masura ce se apropie).
5. Intranzitiv (Despre aluat) A se umfla, a se ridica prin dospire.
6. Intranzitiv (Despre ape) A-si mari volumul, a se umfla. [Perf. substantiv crescui, part. crescut] – Limba Latina Crescere.
Varianta definitie 2: A creste antonim: a descreste, a (se) micsora, a (se) reduce, a scadea, a imputina
Varianta definitie 3: CRÉȘTE verb verifica cuvantul: avansa, dezvolta, evolua, inainta, progresa, propasi.
Varianta definitie 4: CRÉȘTE verb
1. a se dezvolta, a se inalta, a se mari, (invechit si popular) a odrasli, (popular) a se ridica, a salta, a (se) zburataci. (Ce mult a - copilul!)
2. a se dezvolta, a trai, a vegeta. (Ciupercile - in sol bogat.)
3. verifica cuvantul: inalta.
4. verifica cuvantul: regenera.
5. verifica cuvantul: educa.
6. (prin Transilvania) a scula. (- doi porci.)
7. verifica cuvantul: cultiva.
8. verifica cuvantul: inmulti.
9. verifica cuvantul: extinde.
10. a (se) mari, a spori, (livresc) a (se) augmenta. (A - fondul de rulment.)
11. verifica cuvantul: indesi.
12. a se mari, a se ridica, a se umfla. (Au - apele in matca lor.)
13. verifica cuvantul: dospi.
14. verifica cuvantul: majora.
15. a (se) mari, a (se) ridica, a spori. (A - nivelul de trai.)
16. a se mari, a se ridica, a se sui, a se urca. (I-a - temperatura.)
17. verifica cuvantul: intensifica.
18. verifica cuvantul: inteti.
19. verifica cuvantul: adanci.
Varianta definitie 5: Creste verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural cresc; conj. prezent 3 singular si plural creasca; perf. substantiv 1 singular crescui, 3 singular crescu, m. m. c. p. crescuse; ger. crescand; part. crescut
Varianta definitie 6: A CRÉȘTE cresc
1. intranzitiv 1) (despre fiinte, plante sau parti ale organismului lor) A se mari treptat si continuu; a se dezvolta. ♢ Sa cresti mare! formula de raspuns la salut sau de multumire, adresata, mai ales, copiilor. - vazand cu ochii a creste foarte repede. 2) (despre un organism sau despre parti ale lui) A reveni la conditia initiala; a se regenera; a se reface; a se restabili. 3) fig. (despre persoane) A trece printr-o serie de schimbari spre o treapta superioara; a progresa; a propasi; a evolua; a se dezvolta; a avansa; a inainta. 4) A petrece anii de copilarie; a copilari. 5) (despre aluat) A se transforma intr-o masa afanata sub actiunea drojdiilor (sau a altor fermenti); a dospi. 6) (despre ape) A-si mari volumul, depasind limitele normale; a se umfla. 7) A lua proportii (ca numar, volum, intensitate etcetera); a se dezvolta. ♢ A-i - cuiva inima in piept (sau sufletul) (de bucurie) a simti un sentiment de satisfactie deplina.
2. tranzitiv 1) (copii) A avea in grija asigurand cu cele necesare si educand (pana la varsta maturitatii). 2) (animale, pasari) A ingriji facand sa se inmulteasca. 3) rar (plante) A semana, a ingriji si a recolta (in vederea obtinerii unui venit); a cultiva. /<lat. crescere
Varianta definitie 7: Creste (cresc, crescut), verb –
1. A se mari, a se dezvolta. –
2. A se mari, a capata volum, a deveni gros. –
3. A se umfla aluatul. –
4. A se umfla, a se ridica apa. –
5. A ridica pretul. –
6. A se mari Luna. –
7. A ingriji, a veghea dezvoltarea unei plante sau a unui copil. –
8. A educa, a instrui, a forma. – Mr. crescu, criscui, creastire, megl. cresc, istr. crescu.
Limba Latina crescĕre (Puscariu 414; Candrea-Dens., 407; REW 2317; DAR); conform limba italiana crescere, prov. creire, franceza croitre, cat. crexer, sp., port. crecer. – Derivat crescind, adjectiv (care creste), der. artificial, pe baza part. prezent, ca franceza croissant; crescut, adjectiv (dezvoltat; educat; adoptat; fermentat; matur); crescut, substantiv neutru (invechit, virsta); necrescut, adjectiv (foarte tinar; prost crescut); crescator, adjectiv (educator; persoana care se ocupa de cresterea animalelor); crestere, substantiv feminin (marire; actiunea de a creste; cuvant invechit, recolta, educatie); crescatorie, substantiv feminin (loc unde se cresc animale; pepiniera); crestet, substantiv neutru (virf, culme, creasta, virful capului), mr. creastit, cu sufix -et (Puscariu, Dacor., IX, 440; DAR; dupa Meyer, Alb.
St., IV, 70, din limba albaneza krešte „creasta”, opinie extrem de putin probabila; dupa Pascu, I, 70, de la un limba latina *crĭstĭdum, der. putin convingator; dupa Cihac, I, 62 si Scriban, de la creasta), cuvint folosit in general (ALR, I, 5; lipseste in Mold., dar apare la Cantemir, Negruzzi, Creanga); descreste, verb (a diminua, a micsora, a se reduce), format ca franceza decroitre.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.