Varianta definitie 1: CRiZĂ, crize, substantiv feminin
1. Manifestare a unor dificultati (economice, politice, sociale etcetera); perioada de tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate. ♦ Lipsa acuta (de marfuri, de timp, de forta de munca).
2. Moment critic, culminant, in evolutia care preceda vindecarea sau agravarea unei boli; declansare brusca a unei boli sau aparitia unui acces brusc in cursul unei boli cronice.
Criza de apendicita. ♦ Tensiune, moment de mare depresiune sufleteasca, zbucium. – Din franceza Crise.
Varianta definitie 2: CRiZĂ substantiv feminin
1. manifestare violenta a contradictiilor (economice, politice, ideologice, militare etcetera). o - economica = faza a ciclului economic in care se formeaza un surplus relativ de marfuri in raport cu capacitatea de cumparare limitata a populatiei, ceea ce duce la scaderea productiei, la falimente, somaj etcetera; - energetica = fenomen complex care se manifesta prin insuficienta resurselor energetice clasice.
2. moment critic, periculos si decisiv; tulburare. o - de guvern = interval de timp care se scurge intre demisia unui guvern si formarea unui nou guvern. ♢ lipsa acuta.
3. tensiune, zbucium sufletesc, moment de grea incercare, de depresiune sufleteasca.
4. faza critica in evolutia unei boli. (< franceza crise)
Varianta definitie 5: CRiZĂ -e f. 1) Faza primejdioasa si hotaratoare in viata sociala, constand intr-o manifestare violenta a contradictiilor economice, politice si sociale. ♢ - de guvern perioada cand un guvern a demisionat iar altul inca nu este format. 2) Moment critic in evolutia unei boli, dupa care urmeaza schimbarea in bine sau in rau. 3) Agravarea brusca a unei boli cronice. 4) Lipsa acuta a ceva necesar vietii materiale sau spirituale. 5) figurat Tensiune, zbucium sufletesc. /<fr. crise, limba latina crisis
Varianta definitie 6: CRiZĂ substantiv feminin
1. Manifestare violenta a contradictiilor; moment periculos si decisiv; tulburare. ♦ Criza economica = stagnare si perturbare a vietii economice.
2. Lipsa acuta de ceva. ♦ Criza de guvern = interval de timp care se scurge intre demisia unui guvern si formarea unui nou guvern.
3. Tensiune, zbucium sufletesc, moment de grea incercare, de depresiune sufleteasca.
4. Faza critica in dezvoltarea unei boli ca semn al unei schimbari in bine sau in rau. [< franceza crise, conform limba latina crisis, limba greaca (veche) krisis < krinein – a judeca].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "z"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.