Varianta definitie 1: CronicĂ, cronici, substantiv feminin
1. Lucrare cu caracter istoric, obisnuita mai ales in evul mediu, care cuprinde o inregistrare cronologica a evenimentelor sociale, politice si familiale; letopiset, hronic.
2. Articol de ziar sau de revista care comenteaza evenimente politice, sociale si culturale de actualitate. ♦ Scurta comunicare oficiala privind schimbari in componenta guvernului, miscari in corpul diplomatic etcetera – Din limba latina Chronica, franceza Chronique.
Varianta definitie 2: CronicĂ substantiv feminin
1. scriere in care sunt consemnate strict cronologic evenimente din viata unui popor; letopiset, anale. ♢ (prin extensiune) gen de roman conceput ca un document de epoca, in sensul de istorie a moravurilor, de obicei contemporane autorului.
2. articol de ziar sau de revista care comenteaza evenimentele la ordinea zilei. o - literara = analiza a fenomenului literar in care se exprima judecati de valoare.
3. comentariu rautacios in legatura cu viata cuiva. (< franceza chronique, limba latina chronica)
Varianta definitie 3: CronicĂ substantiv letopiset, (invechit) hronic. (- lui Gr.
Ure-che.)
Varianta definitie 5: CronicĂ -ci f. 1) Lucrare cu caracter istoric in care evenimentele sunt expuse in ordine cronologica; letopiset; anale. 2) Scurta comunicare (in ziar, la radio, televiziune) care comenteaza evenimentele la ordinea zilei. [G.-D. Cronicii] /<fr. chronique, limba latina chronica
Varianta definitie 6: CronicĂ substantiv feminin
1. Scriere in care se expun cronologic evenimentele din viata unui popor; letopiset, anale.
2. Articol de ziar, de revista, care comenteaza evenimente la ordinea zilei. ♢ Cronica literara = analiza a fenomenului literar in care se exprima judecati de valoare.
3. Comentariu rautacios in legatura cu viata cuiva. [Varianta hronic substantiv neutru, hronica substantiv feminin / < limba latina chronica, conform franceza chronique, limba greaca (veche) chronica < chronos – timp].
Varianta definitie 7: Cronica s.f. singular (toxic) canabis. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.