DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cronică

1 * Cuvantul cu diacritice: crónică
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: CRONICĂ, cronici, substantiv feminin 1. Lucrare cu caracter istoric, obișnuită mai ales în evul mediu, care cuprinde o înregistrare cronologică a evenimentelor sociale, politice și familiale; letopiseț, hronic. 2. Articol de ziar sau de revistă care comentează evenimente politice, sociale și culturale de actualitate. ♦ Scurtă comunicare oficială privind schimbări în componența guvernului, mișcări în corpul diplomatic etcetera – Din limba latina chronica, franceza chronique.


2 * Cuvantul cu diacritice: crónică
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: CRONICĂ substantiv feminin 1. scriere în care sunt consemnate strict cronologic evenimente din viața unui popor; letopiseț, anale. ♢ (prin extensiune) gen de roman conceput ca un document de epocă, în sensul de istorie a moravurilor, de obicei contemporane autorului. 2. articol de ziar sau de revistă care comentează evenimentele la ordinea zilei. o - literară = analiză a fenomenului literar în care se exprimă judecăți de valoare. 3. comentariu răutăcios în legătură cu viața cuiva. (< franceza chronique, limba latina chronica)


3 * Cuvantul cu diacritice: crónică
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: CRONICĂ substantiv letopiseț, (învechit) hronic. (- lui Gr. Ure-che.)


4 * Cuvantul cu diacritice: crónică
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: cronică substantiv feminin, g.-d. art. cronicii; plural cronici


5 * Cuvantul cu diacritice: crónică -ci
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: CRONICĂ -ci f. 1) Lucrare cu caracter istoric în care evenimentele sunt expuse în ordine cronologică; letopiseț; anale. 2) Scurtă comunicare (în ziar, la radio, televiziune) care comentează evenimentele la ordinea zilei. [G.-D. cronicii] franceza chronique, limba latina chronica


6 * Cuvantul cu diacritice: crónică
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: CRONICĂ substantiv feminin 1. Scriere în care se expun cronologic evenimentele din viața unui popor; letopiseț, anale. 2. Articol de ziar, de revistă, care comentează evenimente la ordinea zilei. ♢ Cronică literară = analiză a fenomenului literar în care se exprimă judecăți de valoare. 3. Comentariu răutăcios în legătură cu viața cuiva. [Varianta hronic substantiv neutru, hronică substantiv feminin / < limba latina chronica, conform franceza chronique, limba greaca (veche) chronica < chronos – timp].


7 * Cuvantul cu diacritice: cronică
Cuvantul fara diacritice: cronica

Definitie: cronică s.f. singular (toxic) canabis. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Fiind format din 8 litere, acest cuvant este de dimensiune mare.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.