Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cucui
1 * Cuvantul cu diacritice: cucúi
Cuvantul fara diacritice: cucui
Definitie: CUCUI,cucuie, substantiv neutru 1. Umflătură la cap provocată de lovirea cu un corp tare. 2. (Regional) Moț de pene la capul păsărilor. – Limba Latina cucullius (= cucullus).
2 * Cuvantul cu diacritice: cucúi
Cuvantul fara diacritice: cucui
3 * Cuvantul cu diacritice: cucúi
Cuvantul fara diacritice: cucui
Definitie: CUCUI substantiv (MEDICAL) (Transilvania) coc, cocoș, modâlcă. (S-a lovit și a făcut un - la cap.)
4 * Cuvantul cu diacritice: cucúi
Cuvantul fara diacritice: cucui
Definitie: cucui substantiv neutru, plural cucuie
5 * Cuvantul cu diacritice: a cucuí cúcuie
Cuvantul fara diacritice: cucui
Definitie: A CUCUI cucuieintranzitiv (despre cuci) A scoate sunete înfundate, scurte și repetate; a face „cu-cu” [Silabe -cu-i] /Din cuc
6 * Cuvantul cu diacritice: cucúi -ie
Cuvantul fara diacritice: cucui
Definitie: CUCUI -ien. 1) Umflătură care iese pe cap provocată de o lovitură. 2) Moț de pene pe capul unor păsări. [Silabe -cui] limba latina cucullius
7 * Cuvantul cu diacritice: cucúi cucúie
Cuvantul fara diacritice: cucui
Definitie: cucui (cucuie), substantiv neutru – 1. Moț de pene la păsări. – 2. Vîrf, culme, apogeu. – 3. Culme, creastă. – 4. Umflătură, protuberanță. – 5. Umflătură la cap provocată de lovirea cu un corp tare. – Mr. cucul’u, megl. cucul’. Limba Latina cucullium, în loc de cucullus (Candrea-Dens., 419; Pascu, I, 71), conform limba neogreaca: ϰουϰούλιον (de unde limba slava (veche) kukuli, rom. cuculiu, substantiv neutru, cuvant invechit, potcap caracteristic călugărilor ortodocși, secolul XVII, conform culion), › limba albaneza kukul’ „glugă”. Conform: și calabr. cuccua „tumoare, bășică”, calabr. kukuggyata „ciocîrlie”, nume datorat moțului. Derivat susținută de Pușcariu, Dacor., IX, 440 și DAR, din limba latina coccum „boabă”, cu sufix -ui, este de nesusținut, atît din cauza dificultății de a explica semantic primele sensuri ale cuvîntului rom., cît și a rezultatului din dialecte. Din limba greaca (veche) ϰουϰούλιον „pustulă”, după Roesler 571; anterior indoeurop., după Lahovary 323. Este cuvînt general cunoscut; însă în vest se folosește adesea cu sensul de „cocoș” (ALR, I, 6). Derivat cucuia, verb reflexiv (a se umfla, a face cucuie; despre păsări, a se duce la culcare, a se cocoța, a se sui; a se găti, a se dichisi); cucuiat, adjectiv (moțat; care are cucuie; cocoțat; deosebit, ieșit din comun); cuculei, substantiv neutru (culme, înălțime). Sb. kukulj „glugă” nu provine din rom., cum credea Candrea, Elemente, 407, ci din mag.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.