Varianta definitie 1: Cufunda, cufund, verb I.
1. Reflexiv si tranz.
A intra sau a face sa intre intr-un lichid sau intr-o materie moale; a (se) afunda, a (se) adanci, a (se) scufunda.
2. Reflexiv A intra in adanc; a disparea (undeva). ♦ A prezenta o adancitura. ♦ (Despre ochi) A fi infundat in orbite. ♦ (Poetic) A se pierde (in umbra, in intuneric etcetera). ♦ Figurativ (Despre astri) A trece dincolo de orizont; a apune (dupa linia orizontului). ♦ (Despre pamant) A se prabusi.
3. Reflexiv Figurativ A se lasa absorbit de o activitate, de somn etcetera
4. Tranzitiv Figurativ (Rar) A compromite, a distruge. [Varianta: (invechit) Acufunda verb I] – Limba Latina Confundare.
Varianta definitie 2: Cufunda verb
1. verifica cuvantul: afunda.
2. a afunda, (regional) a acufunda. (A - un obiect intr-un lichid.)
3. verifica cuvantul: infunda.
4. a(-si) afunda, a(-si) infunda, (figurativ) a(-si) ingropa. (Îsi - fruntea in palme.)
Varianta definitie 3: Cufunda verb, indicativ prezent 1 singular cufund, 3 singular si plural cufunda
Varianta definitie 4: A cufunda cufund tranzitiv A face sa se cufunde. /<lat. confundare
Varianta definitie 5: A se cufunda ma cufund intranzitiv 1) A intra cu totul (intr-un lichid, intr-o substanta moale etcetera); a se lasa la fund; a se afunda. 2) figurat A se lasa cuprins (de ceva); a se adanci. - in vise. 3) figurat A se face nevazut; a disparea; a se afunda. 4) (despre pamant) A se lasa in jos, formand o adancitura. /<lat. confundare
Varianta definitie 6: Cufunda (-d, -at), verb –
1. A afunda, a face sa intre in apa, a arunca in apa. –
2. A strica, a narui, a duce de ripa. –
3. A implinta, a infige, a ingropa. –
4. A se lasa absorbit de ceva. – Varianta (Moldova) acufunda, scufunda.
Limba Latina *confundāre (Puscariu 429; Candrea-Dens., 682; REW 2140; DAR); conform calabr. skuffundare.
Este dublet al lui confunda, verb, din franceza confondre. – Derivat (s)cufundator, adjectiv (care se scufunda; substantiv masculin, scafandru); cufundos, adjectiv (Trans., adinc); cufundatura, substantiv feminin (scufundare; adincitura a solului, groapa); cufundis, substantiv neutru (groapa sub apa); cufunzime, substantiv feminin (adincime); cufundaci, substantiv masculin (pasare ce se scufunda, Colymbus glacialis); cufundar, substantiv masculin (nume de pasari, Colymbus glacialis, Podiceps cristatus). – Derivat neol. confuz, adjectiv , pe baza franceza f. confuse, ca amorez ‹ amoureuse; confuzi(un)e, substantiv feminin, din franceza
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.