DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cultură

1 * Cuvantul cu diacritice: cultúră
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: CULTURĂ, culturi, substantiv feminin 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ♢ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale multe și temeinice. 2. Totalitatea lucrărilor agrotehnice necesare plantelor agricole pentru a se realiza producții mari și constante; știința, priceperea de a lucra pământul, de a îngriji plantele. ♢ Cultura plantelor = ramură a agriculturii care are ca obiect cultivarea plantelor în vederea obținerii de alimente, furaje sau materii prime. Plante de cultură = plante cultivate de om pentru folosul pe care îl aduc. ♦ Teren cultivat cu un anumit fel de plante. ♦ Creștere, prăsire a unor animale. Cultura viermilor de mătase. 3. Creștere, în laborator, a bacteriilor; colonie de bacterii obținută pe această cale. 4. (În sintagma) Cultură fizică = dezvoltare armonioasă a corpului prin sport și gimnastică, atât pentru întărirea și menținerea sănătății, cât și pentru formarea calităților fizice necesare în muncă, sport etcetera, la care se adaugă baza materială, cercetarea științifică, procesul de formare a specialiștilor; disciplină care se ocupă cu această dezvoltare; educație fizică. – Din franceza culture, limba latina cultura.


2 * Cuvantul cu diacritice: cultură
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: Cultură antonim: incultură


3 * Cuvantul cu diacritice: -cultúră
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: -CULTURĂ2 element cultur(o)-.


4 * Cuvantul cu diacritice: cultúră
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: CULTURĂ1 substantiv feminin 1. totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire în decursul vremurilor. ♢ totalitatea cunoștințelor din diverse domenii pe care le posedă cineva; dezvoltare intelectuală a cuiva. o - generală = ansamblu de cunoștințe necesare unui individ în viața zilnică; - de masă = ansamblu de cunoștințe și de valori cu care masele vin în contact prin participare creatoare sau prin asimilare. 2. (arheol.) totalitatea vestigiilor materiale și spirituale păstrate, prin intermediul cărora poate fi reconstituită imaginea comunității omenești dintr-o anumită epocă. 3. totalitatea lucrărilor agrotehnice necesare pentru a obține recolte bogate de la plantele de cultură. o plante de - = plante cultivate de om. ♢ teren cultivat cu anumite plante. ♢ creștere, prăsire a unor animale. 4. creștere în laborator a unor bacterii; colonie de bacterii produsă în acest fel. 5. - fizică = dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc prin gimnastică și sport; educație fizică. (< franceza culture, limba latina cultura)


5 * Cuvantul cu diacritice: cultúră
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: CULTURĂ substantiv 1. verifica cuvantul: civilizație. 2. verifica cuvantul: învățătură. 3. cultură fizică verifica cuvantul: gimnastică. 4. verifica cuvantul: cultivare. 5. creștere, cultivare. (- tutunului.)


6 * Cuvantul cu diacritice: cultúră
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: cultură substantiv feminin, g.-d. art. culturii; plural culturi


7 * Cuvantul cu diacritice: cultúră -i
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: CULTURĂ -i f. 1) Totalitate a valorilor materiale și spirituale create de omenire pe parcursul istoriei. 2) figurat Cunoștințe vaste în diferite domenii, pe care le posedă cineva. 3) arheol. Totalitate a vestigiilor materiale și spirituale, descoperite în urma săpăturilor arheologice, caracteristice pentru un anumit areal, într-o anumită epocă. 4) agr. Ansamblu de lucrări agrotehnice necesare plantelor agricole. 5) Teren cultivat cu un anumit fel de plante. 6) Creștere a unor animale. -a viermilor de mătase. 7): - de bacterii creștere în laborator a bacteriilor; colonie de bacterii obținută în laborator pentru scopuri științifice. 8): - fizică ansamblu de metode și sisteme de educație fizică care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc. [G.-D. culturii] franceza culture, limba latina cultura


8 * Cuvantul cu diacritice: cultúră
Cuvantul fara diacritice: cultura

Definitie: CULTURĂ substantiv feminin 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale acumulate de omenire în decursul vremurilor. ♦ (Arheol.) Totalitatea vestigiilor materiale (unelte, ceramică, podoabe, arme, locuințe, așezări etcetera) și spirituale (manifestări artistice, magice-religioase și funerare) păstrate, prin intermediul cărora poate fi reconstituită imaginea comunității omenești dintr-o anumită epocă. ♦ Totalitatea cunoștințelor din diverse domenii pe care le posedă cineva; dezvoltare intelectuală a cuiva. ♢ Om de cultură = persoană care are un nivel intelectual ridicat; cultură de masă = ansamblu de cunoștințe și de valori cu care masele vin în contact prin participare creatoare sau prin asimilare. 2. Lucrările efectuate asupra solului pentru a face posibilă creșterea plantelor cultivate. ♢ Plante de cultură = plante cultivate de om. ♦ Creștere a anumitor animale. ♦ Creștere în laborator a unor bacterii; colonie de bacterii produsă în acest fel. 3. Cultură fizică = dezvoltarea corpului prin gimnastică și sport; știință care se ocupă cu această dezvoltare. [< lat., limba italiana cultura, franceza culture].


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Fiind format din 8 litere, acest cuvant este de dimensiune mare.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.