Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cumpănă
1 * Cuvantul cu diacritice: cúmpănă
Cuvantul fara diacritice: cumpana
Definitie: CUMPĂNĂ,cumpene, substantiv feminin 1. Dispozitiv format dintr-o bârnă mobilă de lemn așezată pe un stâlp înalt, având legată la un capăt o greutate pentru echilibru și la celălalt o găleată, cu ajutorul căruia se scoate apa din fântână. 2. Cântar format dintr-o pârghie cu brațe egale și o limbă care oscilează la cea mai mică aplecare a talerelor. ♢ Expresie A arunca (ceva) în cumpănă = a aduce (ceva) ca argument decisiv în rezolvarea unei probleme. A trage (greu) în cumpănă = a avea importanță (mare). A fi (sau a sta) în cumpănă = a șovăi în luarea unei hotărâri. (Înv.) A pune (pe cineva) în cumpănă = a pune (pe cineva) în încurcătură. ♦ Echilibru. ♢ Locutiune adjectiv și adverb (Despre arme) În cumpănă = în cumpănire. ♢ Expresie A ține (ceva) în cumpănă = a ține ceva în poziție suspendată, făcând să balanseze. ♦ Figurativ Limită, măsură; moderație. Trebuie să aibă omul, în ființa lui, buna cumpănă a înțelepciunii.3. Simbol al justiției, reprezentat printr-o balanță. ♦ Una dintre constelațiile zodiacului, reprezentată printr-o balanță. 4. (În sintagmele) Cumpăna apelor sau cumpănă de ape = punct înalt de teren de unde apele își trag izvorul și de unde se separă, pornind la vale pe unul dintre cele două versante. Cumpăna nopții = miezul nopții. 5. Nume dat unor instrumente folosite la verificarea direcției orizontale sau verticale a unui obiect; nivelă cu bulă de aer. 6. Figurativ Soartă (rea); primejdie, nenorocire; încercare la care este supus cineva. ♦ Ploaie mare, rupere de nori. – Din limba slava (veche) konpona.
2 * Cuvantul cu diacritice: cúmpănă
Cuvantul fara diacritice: cumpana
3 * Cuvantul cu diacritice: cúmpănă
Cuvantul fara diacritice: cumpana
Definitie: CUMPĂNĂ substantiv 1. (Ban. și Transilvania) ghermăn. (- la fântână.)2.(ASTRON.; n. pr. art.) Balanța. 3. verifica cuvantul: echilibru. 4.(TEHNICA) boloboc, nivelă cu bulă de aer. 5.(TEHNICA) capră. (- la moară.)6.(TEHN.; la plural) verifica cuvantul: aripi.
4 * Cuvantul cu diacritice: cúmpănă
Cuvantul fara diacritice: cumpana
5 * Cuvantul cu diacritice: cúmpănă -ene
Cuvantul fara diacritice: cumpana
Definitie: CUMPĂNĂ -enef. 1) Instalație simplă de scos apa, constând dintr-o bârnă fixată în furca unui stâlp, având la un capăt o căldare, iar la celălalt capăt o greutate. 2) Instrument pentru măsurarea greutății constând dintr-o pârghie cu brațe egale și două talere, care se echilibrează cu greutăti etalonate; cântar; balanță. ♢ A trage (greu) în - a avea valoare. A sta în - a șovăi; a ezita. 3) Simbol al justiției reprezentat printr-o balanță. 4) Instrument folosit la verificarea poziției verticale sau orizontale. ♢ -ăna apelor, - de ape linia de despărțire a două bazine hidrografice. -ăna nopții miezul nopții. 5) Stare a omului care se ține bine pe picioare. A-și pierde -ăna. 6) Încercare grea la care este supus cineva. Am avut o -. 7) art. A noua dintre cele 12 constelații ale zodiacului, reprezentată printr-o balanță. limba slava (veche) konpona
6 * Cuvantul cu diacritice: cúmpănă cúmpene
Cuvantul fara diacritice: cumpana
Definitie: cumpănă (cumpene), substantiv feminin – 1. Balanță, cîntar. – 2. Balanță, constelație. – 3. Cantitate de brînză ce reprezintă cîștigul propietarului unei turme. – 4. Așchie. – 5. Pîrghie. – 6. Targă, brancardă. – 7. Dispozitiv de scos apa din fîntînă. – 8. Balansoar, culisă. – 9. Pendulă. – 10. Orcic, cruce. – 11. Greutate cu plumb. – 12. Echilibru, echidistanță. – 13. Ponderație, cumpătare. – 14. Margine, limită, frontieră. – 15. Linia despărțitoare a apelor. – 16. Șovăială, bîlbîială, năuceală. – 17. Pericol, necaz, belea. Sl. kǫpona, din limba latina campana (Miklosich, Slaw. Elem., 27; Miklosich, Lexicon, 329; Cihac, II, 87; Byhan 314; Berneker 600; Conev 78), conform bulgara kăpona, limba albaneza kumpona. Derivat directă din limba latina (Schuchardt, Vokalismus, III, 51; Șeineanu, Semasiol., 181), nu este posibilă, conform Densusianu, Rom., XXXIII, 277. – Derivat cumpăni, verb (a cîntări; a echilibra, a egala; a compara, a pune în balanță, a confrunta; reflexiv, a se asemăna, a fi la fel; a considera, a aprecia; a măsura, a calcula; a trece dincolo de zenit, a începe să coboare; a fi în echilbru instabil; reflexiv, a intenționa, a se gîndi la, a plănui; reflexiv, a oscila, a fluctua; reflexiv, a șovăi, a se îndoi, a oscila; a sta în echilibru; a contrabalansa, a echilibra); cumpănitor, adjectiv (care cumpănește); cumpăneală, substantiv feminin (echilibru, cumpănire, chibzuială); descumpăni, verb (a dezechilibra); necumpănit, adjectiv (nechibzuit); precumpănitor, adjectiv (decisiv, determinant). După Edelspacher 17, din rom. provine mag. kompona.
7 * Cuvantul cu diacritice: cumpănă
Cuvantul fara diacritice: cumpana
Definitie: Cumpănă,cumpăna, substantiv feminin – Element de gimnastică artistică în care unul din picioare este intins în spate, într-un unghi de 90 de grade. Găsită și în balet cu denumirea „passe develope”.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere.
Fiind format din 9 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.