Varianta definitie 1: CÚMPĂNĂ, cumpene, substantiv feminin
1. Dispozitiv format dintr-o barna mobila de lemn asezata pe un stalp inalt, avand legata la un capat o greutate pentru echilibru si la celalalt o galeata, cu ajutorul caruia se scoate apa din fantana.
2. Cantar format dintr-o parghie cu brate egale si o limba care oscileaza la cea mai mica aplecare a talerelor. ♢ Expresie A arunca (ceva) in cumpana = a aduce (ceva) ca argument decisiv in rezolvarea unei probleme.
A trage (greu) in cumpana = a avea importanta (mare).
A fi (sau a sta) in cumpana = a sovai in luarea unei hotarari. (Înv.) A pune (pe cineva) in cumpana = a pune (pe cineva) in incurcatura. ♦ Echilibru. ♢ Locutiune adjectiv si adverb (Despre arme) În cumpana = in cumpanire. ♢ Expresie A tine (ceva) in cumpana = a tine ceva in pozitie suspendata, facand sa balanseze. ♦ Figurativ Limita, masura; moderatie.
Trebuie sa aiba omul, in fiinta lui, buna cumpana a intelepciunii.
3. Simbol al justitiei, reprezentat printr-o balanta. ♦ Una dintre constelatiile zodiacului, reprezentata printr-o balanta.
4. (În sintagmele) Cumpana apelor sau cumpana de ape = punct inalt de teren de unde apele isi trag izvorul si de unde se separa, pornind la vale pe unul dintre cele doua versante.
Cumpana noptii = miezul noptii.
5. Nume dat unor instrumente folosite la verificarea directiei orizontale sau verticale a unui obiect; nivela cu bula de aer.
6. Figurativ Soarta (rea); primejdie, nenorocire; incercare la care este supus cineva. ♦ Ploaie mare, rupere de nori. – Din limba slava (veche) Konpona.
Varianta definitie 3: CÚMPĂNĂ substantiv
1. (Ban. si Transilvania) gherman. (- la fantana.)
2. (ASTRON.; n. pr. art.) Balanta.
3. verifica cuvantul: echilibru.
4. (TEHNICA) boloboc, nivela cu bula de aer.
5. (TEHNICA) capra. (- la moara.)
6. (TEHN.; la plural) verifica cuvantul: aripi.
Varianta definitie 5: CÚMPĂNĂ -ene f. 1) Instalatie simpla de scos apa, constand dintr-o barna fixata in furca unui stalp, avand la un capat o caldare, iar la celalalt capat o greutate. 2) Instrument pentru masurarea greutatii constand dintr-o parghie cu brate egale si doua talere, care se echilibreaza cu greutati etalonate; cantar; balanta. ♢ A trage (greu) in - a avea valoare. A sta in - a sovai; a ezita. 3) Simbol al justitiei reprezentat printr-o balanta. 4) Instrument folosit la verificarea pozitiei verticale sau orizontale. ♢ -ana apelor, - de ape linia de despartire a doua bazine hidrografice. -ana noptii miezul noptii. 5) Stare a omului care se tine bine pe picioare. A-si pierde -ana. 6) Încercare grea la care este supus cineva. Am avut o -. 7) art.
A noua dintre cele 12 constelatii ale zodiacului, reprezentata printr-o balanta. /<sl. konpona
Varianta definitie 6: Cumpana (cumpene), substantiv feminin –
1. Balanta, cintar. –
2. Balanta, constelatie. –
3. Cantitate de brinza ce reprezinta cistigul propietarului unei turme. –
4. Aschie. –
5. Pirghie. –
6. Targa, brancarda. –
7. Dispozitiv de scos apa din fintina. –
8. Balansoar, culisa. –
9. Pendula. –
10. Orcic, cruce. –
11. Greutate cu plumb. –
12. Echilibru, echidistanta. –
13. Ponderatie, cumpatare. –
14. Margine, limita, frontiera. –
15. Linia despartitoare a apelor. –
16. Șovaiala, bilbiiala, nauceala. –
17. Pericol, necaz, belea.
Sl. kǫpona, din limba latina campana (Miklosich, Slaw.
Elem., 27; Miklosich, Lexicon, 329; Cihac, II, 87; Byhan 314; Berneker 600; Conev 78), conform bulgara kapona, limba albaneza kumpona.
Derivat directa din limba latina (Schuchardt, Vokalismus, III, 51; Șeineanu, Semasiol., 181), nu este posibila, conform Densusianu, Rom., XXXIII,
277. – Derivat cumpani, verb (a cintari; a echilibra, a egala; a compara, a pune in balanta, a confrunta; reflexiv, a se asemana, a fi la fel; a considera, a aprecia; a masura, a calcula; a trece dincolo de zenit, a incepe sa coboare; a fi in echilbru instabil; reflexiv, a intentiona, a se gindi la, a planui; reflexiv, a oscila, a fluctua; reflexiv, a sovai, a se indoi, a oscila; a sta in echilibru; a contrabalansa, a echilibra); cumpanitor, adjectiv (care cumpaneste); cumpaneala, substantiv feminin (echilibru, cumpanire, chibzuiala); descumpani, verb (a dezechilibra); necumpanit, adjectiv (nechibzuit); precumpanitor, adjectiv (decisiv, determinant).
Dupa Edelspacher 17, din rom. provine mag. kompona.
Varianta definitie 7: Cumpana, cumpana, substantiv feminin – Element de gimnastica artistica in care unul din picioare este intins in spate, intr-un unghi de 90 de grade.
Gasita si in balet cu denumirea „passe develope”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.