DexDefinitie.com

Definitie Cunoaște - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CunoaȘte, cunosc, verb III.
1. Tranzitiv A lua cunostinta de obiectele si de fenomenele inconjuratoare, reflectate in constiinta; a stabili in chip obiectiv natura, proprietatile unui lucru, relatiile dintre fenomene, a le da o interpretare conforma cu adevarul.
2. Tranzitiv A avea sau a dobandi cunostinte pe baza studiului, experientei; a fi luat cunostinta de ceva.
3. Tranzitiv A sti, a afla cine este cineva, a identifica ceva; a fi facut (personal) cunostinta cu cineva. ♢ Expresie A nu cunoaste moarte = (despre obiecte) a fi trainic, durabil.
A-si cunoaste (sau a nu-si cunoaste) lungul nasului = a-si da (sau a nu-si da) seama de ce i se cuvine sau i se poate permite.
A face cunoscut (cuiva ceva) = a da de stire, a preveni, a avertiza. ♦ A sti felul de a fi al cuiva. ♢ Expresie A cunoaste lumea = a avea experienta vietii. ♦ A recunoaste, a identifica. ♦ A distinge, a deosebi pe cineva sau ceva. ♦ A avea de-a face cu ceva, a fi in deplina cunostinta de cauza.
Cunosc eu bunatatea ta.
4. Reflexiv A se baga de seama, a se remarca, a se descoperi. ♦ A avea efect, a nu se intampla in zadar.
Pe unde a trecut se cunoaste. ♢ Expresie (Tranzitiv) A cunoaste ceva = a se alege cu un profit.
5. Tranzitiv A admite adevarul; a nu tagadui.
6. Intranzitiv (Rar) A-si arata recunostinta pentru ceva; a rasplati.
7. Tranzitiv A admite calitatea sau titlul cuiva.
8. Tranzitiv A-si da seama de ceva; a intelege, a sti. – Limba Latina popular Connoscere (= cognoscere).
Varianta definitie 2: CunoaȘte verb verifica cuvantul: aprecia, chibzui, considera, crede, deduce, gasi, gandi, judeca, obtine, opina, rasplati, realiza, recompensa, recunoaste, socoti.
Varianta definitie 3: CunoaȘte verb
1. a pricepe, a stapani, a sti, (familiar) a vedea. (- la perfectie mai multe meserii.)
2. a poseda, a stapani, a sti. (- trei limbi straine.)
3. a intelege, a pricepe, a sti. (- franceza?)
4. verifica cuvantul: afla.
5. verifica cuvantul: sti.
6. a (se) sti. (Ne - de mici; il - ca pe un cal breaz.)
7. verifica cuvantul: recunoaste.
8. a (se) observa, a (se) remarca, a (se) vedea. (Se - ca ai fost tu aici.)
Varianta definitie 4: Cunoaste verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural cunosc, perf. substantiv 1 singular cunoscui, 3 singular cunoscu; part. cunoscut
Varianta definitie 5: A se cunoaȘte ma cunosc intranzitiv A fi cunoscut (unul cu altul); a detine informatii unul despre altul; a se sti. /<lat. connoscere
Varianta definitie 6: A cunoaȘte cunosc tranzitiv 1) (aspecte ale vietii materiale sau spirituale) A poseda in memorie pe baza experientei sau a studiului; a sti. - orasul. - o limba. - opera unui scriitor. ♢ - viata (sau lumea) a avea mare experienta de viata. 2) (persoane) A sti din diferite puncte de vedere. Îl cunosc de mic copil. ♢ A nu - moarte a) a fi durabil; b) a lasa o amintire vie. 3) (fiinte, lucruri) A deosebi de altele de acelasi fel (dupa anumite semne); a recunoaste. 4) A patrunde cu mintea; a intelege; a sti; a pricepe. Cunosc intentiile lui. /<lat. connoscere
Varianta definitie 7: Cunoaste (cunosc, cunoscut), verb –
1. A lua cunostinta. –
2. A intelege, a aprecia, a judeca. –
3. A cistiga, a achizitiona. –
4. A deduce, a conchide. –
5. A observa, a remarca. –
6. A sti, a avea in minte, a-si da seama de ceva. –
7. A fi in relatii cu cineva. –
8. A fi la curent. –
9. A recunoaste, a identifica. –
10. A avea raporturi trupesti cu o femeie. –
11. A recunoaste, a dovedi, a declara, a admite. –
12. A fi recunoscator, a multumi. –
13. A recunoaste drept sef, a respecta, a avea consideratie. – Mr. cunoscu, cunuscui, cunoastire, megl. cunos(c), istr. cunoscu.
Limba Latina cognōscĕre, prin intermediul unei forme vulg. *connōscĕre (Puscariu 447; Candrea-Dens., 446; REW 2031; DAR); conform limba italiana conoscere, prov. conoire, franceza connaitre, cat. coneixar, sp. conocer, port. conhecer. – Derivat cunoscut, substantiv masculin (persoana stiuta; prieten); necunoscut, adjectiv (care nu este cunoscut); cunoscator, adjectiv (care cunoaste); necunoscator, adjectiv (care nu cunoaste, ignorant); cunostinta, substantiv feminin (cunoastere; stire; judecata; notiune, idee; relatie de societate; persoana cunoscuta; cuvant invechit, gratitudine; cuvant invechit, constiinta); necunostinta, substantiv feminin (ignoranta, nepricepere); incunostiinta, verb (a aduce la cunostinta; a informa); cunostinte, substantiv feminin plural (persoane cunoscute) care pare sa reprezinte limba latina cognoscentem (Cipariu, Principii, 198; Draganu, Dacor., II, 278; DAR), secolul XVII, cuvant invechit; recunoaste, verb (a admite; a acorda; a marturisi; a vizita; a explora; a multumi), a inlocuit in epoca moderna verb cunoaste cu sensurile 11-13; recunoscator, adjectiv (care poarta gratitudine); nerecunoscator, adjectiv (ingrat); recunostinta, substantiv feminin (gratitudine); nerecunostinta, substantiv feminin (ingratitudine).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.