Varianta definitie 1: Cuptor, cuptoare, substantiv neutru
1. Constructie de caramida, de piatra, de metal sau de lut, pentru copt painea si alte produse de panificatie. ♦ Cantitate de paine, de placinte etcetera care se poate coace o data. ♦ Platforma zidita in prelungirea vetrei si pe care se doarme la tara. ♢ Expresie A sta (sau a zacea) pe cuptor sau a se muta de pe vatra pe cuptor = a trandavi.
A aduce (parintilor) nora pe cuptor = a se insura. ♦ Despartitura la masina de gatit, in care se coc prajituri, paine sau se rumenesc mancarurile.
2. Constructie speciala de incalzire, constituita dintr-o camera cu pereti metalici captusiti cu material refractar in vederea supunerii unui material la tratamente termice, de topire sau la alte operatii tehnologice. ♢ Cuptor de caramizi = cantitate de caramizi brute (din argila) asezate in asa fel incat sa poata fi incalzite pana la incandescenta de un foc central inabusit.
Cuptor de var = varnita.
3. Figurativ Caldura mare; arsita. ♢ (Pop.; in sintagma) Luna lui cuptor = (luna) iulie. – Limba Latina *coctorium.
Varianta definitie 5: Cuptor -oare n. 1) Constructie pentru copt painea si alte produse de panificatie. 2) Cantitate de paine, de placinte etcetera care se coc odata. 3) Parte de deasupra a acestei constructii, care se incalzeste. ♢ A sta (sau a dormi) pe - a fugi de lucru; a lenevi. A aduce nora pe - a se insura. 4) Despartitura de jos la masina de gatit, in care se coc prajituri sau alte preparate. 5) Instalatie industriala pentru topirea metalului sau pentru alte operatii tehnice. ♢ - de var instalatie unde se arde piatra de var; varnita. 6) figurativ Caldura mare si dogoritoare; canicula. ♢ Luna lui - luna iulie. /<lat. coctorium
Varianta definitie 6: Cuptor (cuptoare), substantiv neutru –
1. Constructie de caramida, piatra etcetera pentru copt piinea. –
2. Masina de gatit, plita. –
3. Cantitate de piine coapta o data. –
4. Soba in casele de tara, vatra. –
5. Arsita, caldura mare. –
6. Luna iulie. – Istr. coptor.
Limba Latina *coctorium (Densusianu, Rom., XXXIII, 277; Candrea-Dens., 371; REW 2019; Jokl, BA, IV, 195; DAR); conform limba albaneza koftor, abruz. kottora „ceaun”, calabr. cuttuoru, limba italiana cottoio (Battisti, II, 1140).
Conform: coace. – Derivat cuptorar, substantiv masculin (lucrator la un cuptor); cuptorie, substantiv feminin (acoperis de protectie la cuptorul casei, in Trans.); cuptoris, substantiv neutru (Trans., nisa facuta de obicei pe fundul gropii pentru a pune sicriul lateral).
Dupa Capidan, Raporturile, 223 si Mladenov 251, din rom. provine bulgara koptor „balega uscata”; pare insa mai putin probabila legatura acestui cuvint cu coptura.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.