Varianta definitie 1: Curb, -Ă, curbi, -e, adjectiv , substantiv feminin I. Adjectiv (Despre linii) În forma de arc; arcuit, incovoiat; (despre un plan) boltit. II. S.f.
1. Figura geometrica avand o singura dimensiune; linie care nu este dreapta.
2. Linie care reprezinta grafic o relatie intre doua marimi variabile, trecute una in abscise si cealalta in ordonate.
3. Portiune din traseul unei cai de comunicatie terestra cu axa curba (I), care racordeaza doua aliniamente continuative ale caii respective. ♢ Expresie A lua curba = (despre vehicule) a vira, a coti.
4. Linie care descrie grafic fazele succesive ale variatiilor unui fenomen.
Curba de temperatura.
5. (În sintagmele) Curba de nivel = linie de pe o harta care uneste punctele de egala altitudine, capatand valoare in raport cu un anumit plan de referinta (de obicei nivelul marii).
Curba batimetrica = linie de pe o harta care uneste punctele de egala adancime ale reliefului fundului apelor (oceane, mari, lacuri).
6. (Ec. pol.; in sintagma) Curba de sacrificiu = denumire data in 1931 – 1933, in Romania, reducerii salariilor si pensiilor muncitorilor si functionarilor publici. – Din franceza Courbe.
Varianta definitie 2: Curb, -Ă I. adjectiv (despre linii) arcuit, incovoiat; (despre un plan) boltit.
II. substantiv feminin
1. linie care reprezinta grafic o relatie intre doua marimi variabile. ♢ cotitura in forma de arc. o (despre vehicule) a lua a = a vira.
2. linie care descrie grafic fazele succesive ale variatiilor unui fenomen.
3. - de nivel = linie care uneste punctele cu aceeasi altitudine ale unei suprafete de teren; izohipsa. (< franceza courbe, limba latina curvus)
Varianta definitie 4: Curb adjectiv m., plural curbi; f. singular curba, plural curbe
Varianta definitie 5: Curb -a (-i,-e) (despre linii) Care are forma de arc; incovoiat. /<fr. courbe, limba latina curbus
Varianta definitie 6: Curb, -Ă adjectiv (Despre linii) Arcuit, incovoiat; (despre un plan) boltit (concav sau convex). [< franceza courbe, conform limba latina curvus].
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.