Varianta definitie 3: Cure verb III (invechit)
1. a alerga, a fugi; a se grabi.
2. a curge.
3. a se rostogoli, a se insira, a se intinde.
4. a se decolora.
5. a pica, a picura, a izvori.
6. a se desprinde, a cadea.
7. a atarna, a spanzura.
8. a se ingramadi, a navali, a napadi.
9. a se desfasura, a se petrece, a se intampla, a decurge.
10. a trece, a se scurge.
11. a rezulta, a proveni, a deriva.
Varianta definitie 4: Cure (-r, -rs), verb –
1. A fugi, a merge in goana. –
2. A curge un lichid. –
3. A se scurge, a iesi o secretie din corp. –
4. A se revarsa. –
5. A se scurge lichid dintr-un vas. –
6. A se ingramadi, a navali, a se imbulzi. –
7. A se risipi, a se intinde. –
8. (Înv.) A se dezvolta, a se produce. –
9. A se scurge, a trece. –
10. (Înv.) A rezulta, a proveni, a decurge. –
11. A cadea, a se varsa, a se risipi. –
12. A recadea. – Varianta cura.
Mr. cur, curare, megl. cur.
Limba Latina cŭrrĕre (Puscariu 455; Candrea-Dens., 451; REW 2412; DAR); conform limba italiana correre, prov., cat., sp., port. correr, franceza courir.
Conform: si curind, curge.
Este cuvint cuvant invechit, aproape complet substituit in literatura prin curge (totusi, mai sint scriitori care prefera sa scrie cura in loc de curge); insa este comun in limbajul popular.
Asimilat in parte cu cura „a curata”, prin intermediul varianta Derivat curator, adjectiv (care alearga; curent); curatoare, substantiv feminin (vas de lemn care serveste la a transvaza vinul), se confunda cu der. identic de la cura „a curata”; curator, substantiv neutru (brinza in calup); curare, substantiv feminin (invechit, scurgere; cuvant invechit, sperma); curatura, substantiv feminin (vas pentru a transvaza vinul); cursoare, substantiv feminin (curs revarsare; diaree; trecere a timpului; decurs), cuvint cuvant invechit (secolul XVII), pe care Candrea-Dens., 459 il deriva direct din limba latina cursoria; cursura (var. cursatura), substantiv feminin (curs; revarsare; diaree), cuvint cuvant invechit, pe care DAR il considera ca provine direct din limba latina cursura; scure (var. scura), verb (a curge, a se revarsa, a se scurge, a trece), pe care Candrea-Dens., 454 il deduce din limba latina excŭrrĕre; scursoare (var. scurs(at)ura), substantiv feminin (scurgere; flux; puroi; drojdie, depunere); incura, verb (a fugi, a face calul sa fuga; despre cai, a alerga; reflexiv, a se fugari, a se urmari vinatul), pe care Puscariu Dacor., IV, 687 si DAR il considera der. de la un limba latina *incurrare, factitiv de la currere, conform Candrea-Dens., 463; incuratura (var. incuratoare), substantiv feminin (cursa de cai; hipodrom). – Conform: cursa, curind.
Derivat neol. curent, adjectiv , din limba latina correntem, franceza courant; curent, substantiv masculin; curenta, verb (a electrocuta); curs, substantiv neutru, din franceza cours; cursa, substantiv feminin, din franceza course; cursier, substantiv masculin (armasar), din franceza coursier, cuvant invechit; cursist, substantiv masculin; cursiv, adjectiv , din franceza cursif; cursivitate, substantiv feminin; curier, substantiv masculin, din franceza courrier; curtier, substantiv masculin, din franceza courtier; curtaj, substantiv neutru, din franceza courtage.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.