DexDefinitie.com

Definitie Curm - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Curm, curmuri, substantiv neutru (Regional) Curmei. – Conform: limba albaneza k u r m.
Varianta definitie 2: Curm substantiv verifica cuvantul: curmei.
Varianta definitie 3: Curm substantiv neutru, plural curmuri
Varianta definitie 4: Curm (curmuri), substantiv neutru – (Oltenia, Muntenia) Legatura, lat. – Mr. curmu.
Gr. ϰορμός „trunchi”, probabil cu semantismul primitiv („bont”, sau „capat de sfoara”, conform Laurian; Meyer, Alb.
St., IV, 72; Giuglea, Dacor., III, 620; Diculescu, Elementele, 459; Rosetti, II, 67; DAR); conform limba albaneza kurm (dupa DAR, limba albaneza este etimon al rom.), calabr. kurmu „trunchi” (Rohlfs, EWUG, 1086), arab. qurma, de unde sp. corma. – Derivat curmei, substantiv neutru (tulpina de planta agatatoare, lastar; legatura), probabil der. interna, cu sufix -el, pe care Diculescu vrea sa-l reduca la un limba greaca (veche) *ϰορμήιον; curma, verb (a taia, a trunchia, a imparti, a separa; a stringe; a ocoli, a se abate; a strabate; a taia, a intrerupe; a termina, a pune capat; a hotari, a rezolva, a transa), conform mr. curm, curmari („a inceta, a face sa inceteze”), al carui semantism indica faptul ca este vorba mai putin de o der. interna a rom., decit de o conservare imediata a sensului primitiv al limba greaca (veche) probabil prin intermediul limba greaca (veche) ϰορμάζω „a taia”, limba latina *cormāre (Pascu, I, 193), conform limba albaneza kurmue „scurt” (der. limba latina *corrimare REW 2254 este mai greu de admis, conform Graur, BL, V, 94 si Rosetti, I, 160); curma, substantiv feminin (tais, parte care taie), deverbal al cuvintului anterior, cuvant invechit; necurmat, adjectiv (continuu, neintrerupt); curmator, adjectiv (taios); curmani, verb (a taia, a face o incizie), pe care DAR propune sa fie derivat de la substantiv *curman, dar care pare mai curind un der. cu sufix expresiv; curmatura, substantiv feminin (incizie; taietura; falie, chei, strimtoare, canion; zvicnet, intepatura); curmezis, adverb (piezis, transversal, de-a latul); (in)curmezisa, verb (a devia; reflexiv, a se lua la cearta), care presupune, dupa Puscariu, Lr., 295, existenta unui substantiv *curmez, conform limba albaneza kurmezue „scurt”. – Conform: curpen, curmea.
Din rom. provine rut. kurmei, kurman, pe care Bogrea, Dacor., IV, 806, il propunea ca etimon al rom.
Pare destul de incerta der. din limba rusa koromyslo pe baza rom. curmezis (Berneker 574).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "m"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.