DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cursă

1 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ1, curse, substantiv feminin 1. Distanță parcursă regulat de un vehicul pe același itinerar și conform unui orar stabilit. ♦ (Concretizat) Vehicul care parcurge o astfel de distanță. 2. Distanță parcursă de o piesă între punctele extreme într-o mișcare rectilinie alternativă. 3. (Familiar) Drum, alergătură. 4. (Sport) Întrecere care constă în parcurgerea rapidă a unei anumite distanțe, pe un traseu dinainte stabilit, alergând pe jos, călare, cu bicicleta, cu automobilul etcetera ♦ Întrecere în cadrul căreia sunt programate mai multe alergări de cai. 5. (În sintagma) Cursa înarmărilor = efort intens de militarizare a industriei unui stat în vederea unui război. – Din franceza course.


2 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ2, curse, substantiv feminin 1. Dispozitiv de diferite forme pentru prinderea animalelor sălbatice; teren anume pregătit pentru ca animalul care pășește în limitele lui să fie prins; capcană. 2. Figurativ Mijloc viclean pentru a prinde pe cineva spre a-l demasca sau pentru a-i face rău; uneltire, manevră. ♢ Expresie A întinde (sau a pune) cuiva o cursă (sau cursa) = a căuta să ademenească pe cineva pentru a-l prinde sau pentru a-l da de gol. A atrage (pe cineva) în cursă = a momi, a ademeni, a ispiti. A cădea (sau a se prinde) în cursă = a intra într-o mare încurcătură. – Conform: limba albaneza k u r t h ë.


3 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ3, curse, substantiv feminin (Înv.) Un fel de pastilă aromatică, importată din Orient, întrebuințată pentru a parfuma încăperile. – Din limba neogreaca: kursi.


4 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ substantiv feminin 1. drum, distanță de străbătut. ♢ traseu parcurs de un curier (I), de un vehicul pe același itinerar, după un orar stabilit. ♢ vehicul care parcurge un astfel de traseu. 2. unghi format de direcția în care se mișcă o navă comercială cu direcția nordului. 3. (familiar) alergătură, umblet. 4. (plural) alergări de cai. ♢ (figurativ) întrecere, competiție. 5. întrecere sportivă în care mai mulți concurenți parcurg repede o anumită distanță. ♢ (alp.) orice ascensiune în munți. 6. mișcare, deplasare rapidă a unui obiect în spațiu. ♢ lungime a drumului parcurs de un piston în cilindru între cele două puncte moarte. (< franceza course, /2/ limba engleza course)


5 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ substantiv 1. deplasare, drum. (La prima -, camionul s-a comportat bine.). 2. verifica cuvantul: drum. 3. verifica cuvantul: alergare.


6 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ substantiv verifica cuvantul: pericol, primejdie.


7 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ substantiv verifica cuvantul: capcană.


8 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: cursă (distanță, drum, întrecere, capcană, pastilă aromatică) substantiv feminin, g.-d. art. cursei; plural curse


9 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă -e
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ2 -e f. 1) Dispozitiv pentru prinderea unor animale și păsări sălbatice; capcană. 2) figurat Mijloc viclean de a prinde, de a demasca sau de a se răfui cu cineva, punându-l într-o situație fără ieșire. ♢ A-i întinde cuiva o - a ademeni pe cineva cu scopul de a-l pune într-o situație fără ieșire. A cădea (sau a se prinde) în - a nimeri într-o situație fără ieșire. [G.-D. cursei] /Cuv. autoht.


10 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă -e
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ1 -e f. 1) Drum parcurs regulat de un vehicul. 2) Vehicul care parcurge regulat acest drum (autobuz, tren). 3) Drum parcurs de un piston în cilindru într-o mișcare rectilinie alternativă. 4) la plural Alergare de cai. 5) Probă sportivă în care mai mulți concurenți parcurg o anumită distanță. 6): -a înarmărilor militarizare intensă a industriei; pregătire de război. [G.-D. cursei] franceza course


11 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: CURSĂ substantiv feminin 1. Drum, distanță de străbătut. ♦ Drum făcut de un vehicul (în mod regulat) pe același itinerar după un orar stabilit. ♦ (Concretizat) Vehicul care parcurge o astfel de distanță. 2. Unghi format de direcția în care se mișcă o navă comercială cu direcția nordului. 3. (Fam.) Alergătură, umblet. 4. (La plural) Alergări de cai. ♦ (Figurat) Întrecere, competiție, acțiune competitivă. 5. Întrecere în care mai mulți concurenți parcurg repede o anumită distanță. 6. Lungimea drumului parcurs de un piston în cilindru între cele două puncte moarte. [< franceza course, (2) limba engleza course].


12 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă cúrse
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: cursă (curse), substantiv feminin – Pastilă aromatică de parfumat încăperile. Limba Turca: kurs, prin intermediul limba neogreaca: ϰούρσι.


13 * Cuvantul cu diacritice: cúrsă cúrse
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: cursă (curse), substantiv feminin – 1. Ambuscadă. – 2. Capcană, șiretenie, viclenie, uneltire. Part. de la verb cure „a fugi”, în forma sa f. Evoluția semantică de la „a fugi”, la „a fugi după cineva, a încolți” și de aici la „a vîna, a captura” este normală, conform franceza chasser, care păstrează încă cele două sensuri. Cursă apare din secolul XVI cu sensul de „ambuscadă”, conform limba latina med. cursa „incursiune”. Totuși, se consideră în general ca etimon al rom. cuvîntul limba albaneza kurthe (Meyer 216; Philippide, II, 711) și indirect limba turca: kurs „disc” (Șeineanu, II, 149), ipoteză puțin probabilă, conform Rosetti, II, 115. După Diculescu, Elementele, 464, din limba greaca (veche) ϰυρτία „grilaj.” – Derivat cursar, substantiv masculin (meșter care face capcane). Dacă der. pe care o propunem este exactă, limba albaneza trebuie să provină din rom.


14 * Cuvantul cu diacritice: cursă
Cuvantul fara diacritice: cursa

Definitie: cursă, curse substantiv feminin (deț.) lot de deținuți transferat dintr-un penitenciar în altul. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.