Varianta definitie 1: CĂlca, calc, verb I. I.
1. Intranzitiv A pune piciorul pe ceva sau pe undeva; a pasi. ♢ Expresie A calca din pod (sau de sus) = a umbla tantos, trufas.
A calca in strachini = a umbla neatent, a fi stangaci; a face gafe.
A calca pe urmele cuiva = a avea apucaturile, comportarea cuiva.
A calca stramb (sau alaturi cu drumul) = a fi necinstit, incorect, a se abate de la normele de conduita stabilite.
A calca cu stangul = a porni prost la o actiune; a nu izbuti.
A calca cu dreptul = a incepe ceva cu bine; a izbuti. ♦ A trece pasind peste ceva.
2. Tranzitiv (Pop.; despre barbatusul pasarilor) A fecunda.
3. Intranzitiv A intra, a veni undeva, a se abate.
4. Tranzitiv A cutreiera, a strabate un drum, o regiune etcetera
5. Tranzitiv Figurativ A incalca pustiind si pradand. ♦ (Familiar) A veni fara veste undeva sau la cineva. II. Tranzitiv
1. A strivi, a zdrobi, a nimici cu picioarele. ♦ A batatori pamantul, iarba, semanaturile printr-o calcare repetata cu picioarele. ♦ A tescui strugurii cu picioarele. ♢ Expresie A calca apa = a se mentine la suprafata apei inotand in pozitie verticala. ♦ Intranzitiv A infrange o pornire sau un sentiment. ♢ Expresie A-si calca pe inima = a face ceva impotriva propriilor sale sentimente, impotriva propriei sale vointe.
2. A nu respecta o hotarare, o lege, o obligatie etcetera Iii. Tranzitiv A netezi imbracamintea sau rufaria cu fierul de calcat. – Limba Latina Calcare.
Varianta definitie 2: A calca antonim: a sifona, a respecta
Varianta definitie 4: CĂlca verb
1. verifica cuvantul: pasi.
2. a fecunda. (Cocosul - gaina.)
3. a netezi, (Ban.) a piglui, (prin Maram.) a scaci, (Transilvania si Maram.) a teglazi, a teglazui. (- rufele.)
4. verifica cuvantul: contraveni.
Varianta definitie 5: Calca verb, indicativ prezent 1 singular calc, 3 singular si plural calca, 1 plural calcam; conjunctie: prezent 3 singular si plural calce
Varianta definitie 6: A CĂLCA calc
1. intranzitiv 1) A pune piciorul pe ceva sau undeva. ♢ - (sau A pasi) Cu stangul a) incepe rau ceva; b) a fi prost dispus. - (sau a pasi) cu dreptul a incepe cu succes ceva. 2) A parcurge o distanta; a pasi. ♢ - in strachini a) a fi stangaci; b) a face gafe. - (sau a pasi) in varful degetelor a merge atent, fara zgomote. - stramb (sau Alaturea cu drumul) a urma o cale gresita. - pe urmele cuiva a avea comportarea cuiva, reluandu-i apucaturile.
2. tranz. 1) A trece cu pasul; a pasi. - o groapa. ♢ A nu-i (mai) calca pragul cuiva a nu (mai) veni pe la cineva. 2) pop. (despre persoane) A veni pentru o vizita scurta. 3) A strivi, apasand cu picioarele. ♢ - (pe cineva sau ceva) in picioare a) a distruge, calcand cu picioarele; b) a desconsidera. - (pe cineva) pe coada a provoca supararea cuiva. 4) (pamant, terenuri, iarba etcetera) A batatori cu picioarele. 5) popular (despre barbatusii pasarilor) A face sa procreeze; a fecunda. 6) rar (tari, regiuni, drumuri etcetera) A parcurge de la un capat la altul; a strabate; a traversa. 7) (teritorii) A incalca, pradand si pustiind. 8) figurativ (dispozitii legale) A neglija, comitand o abatere; a nu respecta; a incalca. 9) (obiecte de imbracaminte, albituri etcetera) A netezi cu fierul de calcat. /<lat. calcare
Varianta definitie 7: Calca (calc, calcat), verb –
1. A pune piciorul pe jos, a pasi. –
2. A zdrobi, a strivi cu picioarele. –
3. A nu respecta, a nesocoti. –
4. A ataca, a viola domiciliul. –
5. A vizita pe neasteptate, a lua prin surprindere. –
6. A netezi rufaria, imbracamintea etcetera cu fierul de calcat. –
7. La pasari, a fecunda barbatusul femela. –
8. La animale de tractiune, a-si lovi picioarele, a si le rani, datorita faptului ca au fost legate prea strins. –
9. A rostui, a abate dintii de ferastrau. –
10. A supune un bolnav unui anume masaj propriu medicinei populare, facindu-l sa fie calcat de un urs domesticit. – Mr., megl. calcu.
Limba Latina calcāre (Puscariu 254; REW 1491; Candrea-Dens., 217; DAR; Iordan, BF, VI, 150); conform limba italiana calcare, prov., sp., port. calcar, verifica cuvantul: franceza chaucier, franceza cocher „a calca (pasarile)”.
Sensurile sint in general cele din sp. pisar; in plus, sensul 2 coincide perfect cu cel al verb rom. a pisa.
Pentru 7, conform franceza cocher, sp. pisar.
Cihac, I, 35, afirma ca a calca si a incurca „a incilci” sint in mod fundamental identice, pornind pentru aceasta de la o interpretare destul de fortata a etimonului care le presupune, limba latina inculcare.
Derivat calcat, substantiv neutru (calcatura, urma); calcator, substantiv neutru (presa, teasc; pedala, de ex. cea a mesei dulgherului sau a razboiului de tesut; pila pentru a rostui dintii ferastraului); calcatoreasa, substantiv feminin (femeie care are meseria de a calca rufe); calcatorie, substantiv feminin (atelier de calcat rufele); calcatura, substantiv feminin (pas, mers; urma; nesocotire, violare, nerespectare; incursiune, invazie), care poate fi un der. intern (conform cazatura, scurtatura, strimbatura etcetera); Puscariu 255 si Candrea-Dens., 220 propun totusi, o der. de la limba latina calcatura, care este de asemenea posibila; incalca, verb (a viola, a nu respecta); incalcator, adjectiv (infractor; invadator).
Varianta definitie 8: Calca, calc verifica cuvantul:t.
1. a vizita pe cineva fara a-l instiinta in prealabil.
2. (d. barbati) a avea contact sexual cu o femeie.
3. (intl.) a da o spargere.
4. (intl. – d. politisti) a face o razie / o descindere etcetera inopinata. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.