DexDefinitie.com

Definitie Căli - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: CĂLi, calesc, verb IV. I.
1. Tranzitiv A mari duritatea si rezistenta unui metal sau a unui aliaj prin racire brusca dupa o incalzire la temperatura inalta; a oteli.
2. Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) intari, a (se) consolida, a (se) oteli. II. Tranzitiv A praji in grasime un aliment, in special varza. – Din limba slava (veche) Kaliti.
Varianta definitie 2: CĂLi verb (TEHNICA)
1. a oteli, (popular) a iuti. (- otelul.)
2. a oteli, (regional) a panzui. (- taisul unui instrument.)
Varianta definitie 3: CĂLi verb verifica cuvantul: ameti, chercheli, fortifica, imbata, intari, turmenta.
Varianta definitie 4: Cali verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural calesc, imperfect 3 singular calea; conjunctie: prezent 3 singular si plural caleasca
Varianta definitie 5: A SE CĂLi ma -esc intranzitiv (despre persoane) 1) A supune organismul unui sistem de proceduri (bai de apa, aer, soare) pentru a-i mari rezistenta fata de unele conditii nefavorabile ale mediului. 2) figurat A deveni puternic si rezistent prin adaptarea la diferite greutati; a se oteli. /<sl. kaliti
Varianta definitie 6: A CĂLi -esc tranzitiv 1) (metale sau aliaje metalice) A face dur si rezistent supunand unei operatii consecutive de incalzire puternica si de racire brusca. 2) (persoane) A face sa se caleasca. 3) (mai ales legume) A praji in (multa) grasime. /<sl. kaliti
Varianta definitie 7: CĂLi verb IV.
În gastronomie, a praji un aliment in putina grasime, inainte de prepararea propriu-zisa, pentru a coagula suprafata acestuia sau a-l rumeni, pentru a colora astfel preparatul.
Varianta definitie 8: Cali (calesc, calit), verb –
1. A oteli. –
2. A intari, a consolida, a oteli. –
3. A gati (mai ales varza), punind sa fiarba cu untura de porc si slanina. –
4. (Refl.) A se ameti, a se chercheli. – Mr. calescu „a incali; a satura; a imbata”; megl. calit, adjectiv Sl. kaliti „a racori, a modera” (Miklosich, Slaw.
Elem., 24; Lexicon, 280; Cihac, II, 38); conform bulgara kalja, slov. kaliti.
Conev 76 deriva cuvintul rom. direct din bulgara – Derivat caleala, substantiv feminin (otelire, calit; stare sufleteasca; betie); calitura, substantiv feminin (otelire).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.