Varianta definitie 1: DÉbit1, debite, substantiv neutru
1. Tutungerie. ♦ (Înv.) Debit de bauturi spirtoase = carciuma.
2. (Înv.) Vanzare, desfacere continua de marfuri cu amanuntul.
3. Cantitatea de fluid sau de pulbere fina care trece, intr-o unitate de timp, printr-o sectiune a unei albii, a unei conducte sau a unui canal. ♢ Debit instalat = valoare maxima a debitului de apa care poate fi utilizat in scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. ♦ Cantitate de material sau de obiecte produse de o masina sau de o instalatie intr-o unitate de timp.
Debit de energie = energie debitata de o instalatie intr-o unitate de timp. ♦ (Medicina) Debit cardiac = cantitatea de sange expulzata de ventriculul stang in aorta la fiecare contractie a inimii sau in cursul unui minut. ♦ (Mil.) Debit de foc = numarul de lovituri care poate fi tras de o gura intr-o anumita cantitate de timp. ♦ Figurativ Afluenta (precipitata), torent de cuvinte in vorbirea cuiva. – Din franceza Debit.
Varianta definitie 2: DÉbit2, debite, substantiv neutru
1. Datorie pe care o are o persoana creditata.
2. Coloana intr-un registru de contabilitate sau intr-un extras dintr-un asemenea registru, in care se inscriu sporurile de activ sau, respectiv, reducerile de pasiv; (concretizat) suma inscrisa in aceasta coloana. – Din franceza Debit, limba latina Debitum.
Varianta definitie 3: DÉbit2 substantiv neutru
1. datorie pe care o are cel creditat.
2. cont asupra a ceea ce s-a imprumutat sau s-a furnizat cuiva; evidenta contabila a acestui cont. (< limba italiana debito, limba latina debitum, franceza debit)
Varianta definitie 4: DÉbit1 substantiv neutru
1. cantitate de fluid sau de material pulverulent care trece in unitatea de timp printr-o sectiune data a unei conducte, a unui canal ♢ cantitate de material transportata, prelucrata sau furnizata de o masina, instalatie etcetera in unitatea de timp. o - cardiac = cantitatea de sange expulzata din ventricolul stang in aorta la fiecare contractie a inimii; - de foc = numarul de lovituri trase de o gura de foc in unitatea de timp; (informatica) - de informatie = cantitatea de informatii transmise in unitatea de timp, dintr-un sistem de comunicatie. ♢ numarul de vehicule ce trec printr-un punct al unui drum in unitatea de timp. ♢ cantitatea de forte si mijloace care pot trece in unitatea de timp peste un curs de apa.
2. cantitatea de calorii pe care o produce o instalatie in unitatea de timp.
3. (figurativ) suvoi, torent de cuvinte, flux verbal.
4. vanzare (de marfuri) cu amanuntul. ♢ local unde se vinde cu amanuntul; tutungerie. (< franceza debit)
Varianta definitie 6: DÉbit substantiv I. verifica cuvantul: tutungerie. II. flux. (Are un - verbal precipitat.)
Varianta definitie 7: Debit (de tutun, al unui fluid, al vorbirii, in contabilitate etcetera) substantiv neutru, plural debite
Varianta definitie 8: DÉbit2 -e n. 1) Cantitate de fluid care trece intr-o unitate de timp prin sectiunea unui canal, a unei conducte sau printr-o albie. 2) Vanzare permanenta a marfurilor cu bucata. 3) inv.
Local unde se vindeau marfuri cu amanuntul. 4) figurat Vorbire rapida; suvoi verbal. /<fr. debit
Varianta definitie 9: DÉbit1 -e n. cont. 1) Suma pe care cineva o datoreaza unei persoane (mai ales juridice) creditoare. 2) Rubrica din partea stanga a unui registru contabil, unde se inscriu veniturile si reducerile de pasiv (cheltuielile). 3) Suma inscrisa in aceasta rubrica. /<fr. debit
Varianta definitie 10: DÉbit1 substantiv neutru Suma sau lucru imprumutat, de imprumut. ♦ Cont asupra a ceea ce s-a imprumutat sau s-a furnizat cuiva; evidenta contabila a acestui cont. [Plural -te, -turi. / < limba italiana debito, franceza debit, conform limba latina debitum].
Varianta definitie 11: DÉbit2 substantiv neutru
1. Desfacere, vanzare a unor marfuri.
2. Local, loc unde se vinde cu amanuntul; pravalie; tutungerie.
3. Cantitate de lichid, de fluid pe care o lasa sa se scurga un izvor, un rezervor etcetera ♢ Debit solid = cantitatea de material solid transportat de un curs de apa in unitatea de timp in suspensie. ♦ Cantitate de curent electric data de o sursa de electricitate intr-un anumit timp (luat ca unitate).
4. (Figurat) Șuvoi, torent de cuvinte, flux verbal. [Plural -te, -turi. / < franceza debit].
Varianta definitie 12: Debit (-turi), substantiv neutru –
1. Desfacere, vinzare. –
2. Consum. –
3. Debit. –
4. Cheltuiala.
Franceza debit. – Derivat (din franceza) debita, verb (a vinde, a desface; a incarca; a recita, a rosti ceva); debitant, adjectiv (persoana care vinde intr-un debit); debitor, substantiv masculin (datornic).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.