Varianta definitie 1: DepÚne1, depun, verb III.
1. Tranzitiv A lasa un obiect din mana, punandu-l undeva. ♢ Expresie A depune bani (la o institutie bancara) = a lasa o suma de bani (in pastrare la o institutie bancara).
A depune mandatul = a renunta la o insarcinare incredintata, invocand drept motivare imposibilitatea de a continua indeplinirea ei.
A depune un act (sau o cerere, un memoriu etcetera) = a inainta, a preda forului competent un act (sau o cerere, un memoriu etcetera).
A depune munca (sau efort, osteneala etcetera) = a munci, a se stradui. (Rar) A depune un examen = a da un examen.
A depune juramant(ul) = A) (despre o parte in litigiu sau despre un martor) a se angaja sa spuna tot adevarul in legatura cu faptele unui proces; B) (despre unele categorii de oameni si despre militari) a se angaja solemn sa-si indeplineasca indatoririle cu respectarea legilor tarii.
A depune marturie = (despre un martor) a face declaratii in fata unui organ de jurisdictie sau de urmarire penala in legatura cu faptele unui proces.
2. Tranzitiv (Despre animale care se inmultesc prin oua) A elimina ouale (la loc potrivit).
3. Reflexiv (Despre substante solide aflate in stare de suspensie sau dizolvate intr-un lichid) A se aseza la fund, formand sedimente; a se sedimenta. [Perf. substantiv depusei, part. depus] – Din limba latina Deponere (cu sensurile franceza deposer).
Varianta definitie 2: DepÚne2, pers. 3 depune, verb III.
Intranzitiv (Reg.; despre vaci, bivolite etcetera) A-si mari ugerul (ca urmare a secretiei abundente de lapte), a fi aproape sa fete. [Perf. substantiv depuse, part. depus] – Limba Latina Deponere.
Varianta definitie 3: DepÚne verb I. tr.
1. a pune, a lasa (un obiect) undeva (in pastrare). o a - bani = a incredinta bani spre pastrare (unei institutii); a - mandatul = a renunta la o demnitate, la o insarcinare speciala pe care cineva nu o poate indeplini; a - juramant = a) a spune tot adevarul intr-un proces; b) (despre unii functionari, despre militari) a jura in mod solemn pentru respectarea anumitor angajamente.
2. a desfasura, a executa, a presta (o munca, un efort).
II. tr., reflexiv a cadea, a lasa sa cada la fund (substante solide in stare de suspensie sau dizolvare intr-un lichid care formeaza un sediment pe fundul vasului).
III. intr. (jur.) a face o depozitie. (< limba latina deponere, dupa franceza deposer)
Varianta definitie 4: DepÚne verb
1. a lasa, a preda. (A - geamantanul la gara.)
2. verifica cuvantul: preda.
3. verifica cuvantul: pune.
4. verifica cuvantul: plati.
5. a se aseza, a se asterne, a se pune. (S-a - mult praf pe ...)
6. verifica cuvantul: cadea.
7. verifica cuvantul: sedimenta.
8. verifica cuvantul: desfasura.
9. verifica cuvantul: presta. (A - un juramant.)
Varianta definitie 5: Depune verb → pune
Varianta definitie 6: A se depÚne pers. 3 Se - intranzitiv (despre materii, substante aflate in suspensie) A se aseza la fund sub forma de sediment; a se sedimenta. /<lat. deponere
Varianta definitie 7: A depÚne depun tranzitiv 1) (obiecte) A lasa din maini, punand intr-un anumit loc. 2) (bani, hartii de valoare etcetera) A pune pentru pastrare la o institutie bancara; a consemna. 3) (acte, cereri, memorii etcetera) A inainta (unui for competent) spre examinare. ♢ - mandatul a renunta la o demnitate, la un post, invocand diverse motive. - munca (sau Efort, osteneala) a munci cu straduinta. - armele a recunoaste ca a fost invins si a inceta sa lupte; a se preda. - juramant a) a jura in privinta autenticitatii faptelor pe care le declara; b) a jura in mod solemn privind indeplinirea datoriei fata de patrie. - marturie a face declaratii in fata unei instante judecatoresti sau penale. /<lat. deponere
Varianta definitie 8: DepÚne verb III.
1. tr.
A pune, a lasa (un obiect) undeva (in pastrare). ♢ A depune bani = a incredinta bani spre pastrare (de obicei unei institutii); a depune un mandat = a renunta la o demnitate, la o insarcinare speciala pe care cineva nu o poate indeplini.
2. tr., reflexiv A cadea sau a lasa sa cada la fund (substante solide aflate in stare de suspensie sau dizolvate intr-un lichid care formeaza un sediment pe fundul vasului).
3. intr.
A face o depozitie. [P.i. depun, perf.s. -pusei, part. -pus. / < limba latina deponere, conform franceza deposer, dupa Pune].
Varianta definitie 9: Depune (-n, -ns), verb –
1. Despre oi si vaci, a fata. –
2. Despre oi si vaci, a fi fecundata. –
3. A depune, a lasa. – Varianta (sensurile 1 si 2) dapune.
Mr., megl. dipun „descind”.
Limba Latina *dĕpōnĕre (Puscariu 502; Candrea-Dens., 1463; REW 2572; Tiktin; Candrea; Scriban), conform limba italiana deporre, sp., prov. deponer, port. depôr.
Este cuvint popular, din fondul traditional lat., cu primele sensuri.
Cu toate uzurile care inseamna „a depune” este neol. – Derivat deponent, adjectiv ; depunator, adjectiv ; depozant, substantiv masculin, din franceza deposant; depozit, s.n, mr. dipozit, din limba italiana deposito; depozita, verb; depozitar, substantiv masculin; depoziti(un)e, substantiv feminin, toate neol.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.