DexDefinitie.com

Definitie Desfășura - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: DesfĂȘura, desfasor, verb I.
1. Tranzitiv A face ca un obiect sa nu mai fie infasurat sau ghemuit, a desface, a intinde in toata lungimea sau suprafata. ♢ Reflexiv Un sul de hartie se desfasoara. ♦ Reflexiv (Despre unitati militare) A trece la o formatie de lupta.
2. Reflexiv si tranz.
Figurativ (Despre locuri si privelisti din natura) A (se) infatisa, a (se) arata treptat (in toata amploarea); a (se) intinde, a (se) asterne pana departe. ♦ Reflexiv (Despre fapte, evenimente etcetera) A se petrece, a decurge; a evolua in fazele sale succesive.
3. Tranzitiv A infaptui o actiune de durata, pe etape succesive si pe un plan larg. ♢ Reflexiv Ce viata trepidanta trebuie sa se desfasoare acolo! [Prez. indicativ si: desfắsur] – Limba Latina Disfasciolare sau rom. Des1- + [in]Fasura.
Varianta definitie 2: A (se) desfasura antonim: a (se) infasura
Varianta definitie 3: DesfĂȘura verb
1. a (se) desface, (popular) a (se) desfira, (regional) a (se) dezveli. (Se - un fir depanat.)
2. verifica cuvantul: desface.
3. a (se) intinde, (Moldova) a (se) disterne. (Actiunea se - pe o anumita perioada.)
4. a se derula, a evolua, a se intampla, a se petrece, (invechit) a se purta. (Iata cum s-au - faptele.)
5. a evolua, a merge. (Treaba se - bine.)
6. a decurge, a evolua, a se petrece. (Partida s-a - in bune conditii.)
7. verifica cuvantul: disputa.
8. a depune, a duce, a efectua, a executa, a face, a indeplini, a intreprinde, a presta. (A - acolo o munca utila.)
9. a da, a duce, a purta, a sustine, (invechit) a sta. (Au - o lupta continua pentru ...)
Varianta definitie 4: Desfasura verb, indicativ prezent 1 singular desfasor, 3 singular si plural desfasoara; conjunctie: prezent 3 singular si plural desfasoare
Varianta definitie 5: A se desfĂȘura se desfasoara intranzitiv 1) (despre gheme sau ata infasurata pe un ghem) A se desface intr-un fir lung si continuu; a se desira. 2) (despre unitati militare) A se aranja in vederea unei actiuni de lupta. 3) (despre evenimente, actiuni etcetera) A avea loc (intr-un anumit mod); a-si urma cursul firesc; a decurge; a evolua. 4) fig. (despre privelisti, peisaj) A se intinde in fata ochilor; a se deschide. /<lat. disfasciolare
Varianta definitie 6: A desfĂȘura desfasor tranzitiv 1) A face sa se desfasoare. 2) (actiuni de amploare) A realiza in etape succesive. 3) (subiecte, idei etcetera) A expune in mod amanuntit; a reda pe larg; a dezvolta. /<lat. disfasciolare

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 11 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.