Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Dric
1 * Cuvantul cu diacritice: dric
Cuvantul fara diacritice: dric
Definitie: DRIC,dricuri, substantiv neutru 1. Scheletul de sus al unui car (fără roți și loitre). ♦ Cantitate de obiecte, materiale etcetera care se poate încărca pe un asemenea schelet. 2. Vehicul special, tras de cai, care poartă mortul la groapă; car mortuar. ♢ Expresie (Familiar) A fi pe dric = a fi pe sfârșite; a fi într-o situație grea; a fi gata să eșueze. 3. Figurativ (Popular) Punct culminant al zilei, al nopții, al unui anotimp; punct culminant al unei acțiuni care se desfășoară în timp; miez, toi. – Din limba maghiara dërek.
2 * Cuvantul cu diacritice: dric
Cuvantul fara diacritice: dric
3 * Cuvantul cu diacritice: dric
Cuvantul fara diacritice: dric
Definitie: DRIC substantiv 1.(TEHNICA) (regional) sandâc. (- la căruță.)2. car funebru, car funerar, car mortuar, (Bucovina) caravană, (Moldova) droagă, patașcă.
4 * Cuvantul cu diacritice: dric
Cuvantul fara diacritice: dric
Definitie: dric substantiv neutru, plural dricuri
5 * Cuvantul cu diacritice: dric -uri
Cuvantul fara diacritice: dric
Definitie: DRIC -urin. 1) Corp al unui car sau al unei căruțe, fără loitre și roți. 2) Trăsură folosită la transportul mortului la cimitir; car mortuar; car funebru. ♢ A fi pe - a) a fi pe patul de moarte; b) a fi pe punctul de a eșua. 3) flg. Punct culminant al unui fenomen în desfașurare; toi. În -ul iernii. ungara dërek
6 * Cuvantul cu diacritice: dric drícuri
Cuvantul fara diacritice: dric
Definitie: dric (dricuri), substantiv neutru – 1. Centru, punct central. – 2. Scheletul de sus al unui car. – 3. Car mortuar. Origine incertă. Pare a proveni din mag. derek „centru” (Tiktin; Scriban; Galdi, Dict., 89), care ar fi cuvînt identic cu limba turca: direk, conform direc. Conform: și limba sarba: drek „încărcătura unei căruțe”. – Derivat dricar, substantiv masculin (funcționar de pompe funebre); dricar, substantiv neutru (Banat, pătură), din mag. derekal; dricală, substantiv feminin (Banat, plapumă), cuvînt identic cu cel anterior (conform Galdi, Dict., 125); îndrica, verb reflexiv (a se așeza peste), pe care DAR îl derivă de la ridica, și Graur, BL, VI, 154, de la sensul 2, atribuindu-i accepția de „a pune, a așeza”.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.