Varianta definitie 1: Echilibru, echilibre, substantiv neutru
1. Situatie a unui corp asupra caruia se exercita forte care nu-i schimba starea de miscare sau de repaus; stare stationara a unui fenomen. ♢ Echilibru dinamic = echilibru determinat de doua procese opuse care se desfasoara cu aceeasi intensitate. ♢ Expresie A-si pierde echilibrul = a fi pe punctul de a cadea, de a se prabusi.
2. Proprietate a anumitor sisteme de forte de a nu schimba starea de miscare sau de repaus a unui corp rigid asupra caruia se exercita. ♦ Figurativ Stare de liniste, armonie, de stabilitate launtica.
3. Stare a unei balante economice in care partile comparate sau raportate sunt egale. ♢ Echilibru bugetar = stare a unui buget in care veniturile acopera cheltuielile.
Echilibru economic = stare de concordanta intre elementele interdependente si toate variabilele activitatii economice si sociale.
4. Figurativ Proportie justa, raport just intre doua lucruri opuse; stare de armonie care rezulta din aceasta. – Din franceza Equilibre, lat Aequilibrium.
Varianta definitie 3: Echilibru substantiv neutru
1. stare a unui corp supus actiunii unor forte sau efecte care se anuleaza reciproc fara sa-i schimbe starea de miscare sau de repaus.
2. (biologie) insusire a organismelor sau a grupurilor de organisme de a se autoreinnoi. o - ecologic = stare a unui mediu natural in care compozitia faunei si a florei ramane aproape constanta.
3. proportie, raport just intre lucruri opuse. o - de forte = situatie in care mai multe puteri, de tarie aproximativ egala, se echilibreaza ca influenta si dominatie in lume; - bugetar = stare a unui buget in care veniturile sunt egale cu cheltuielile.
4. (psih.) senzatie de - = senzatie care reflecta pozitia si miscarile corpului in spatiu.
5. (figurativ) stare de liniste, de armonie, de stabilitate sufleteasca. (< franceza equilibre, limba latina aequilibrium)
Varianta definitie 4: Echilibru substantiv 1. stabilitate. (Se asigura -l navei.)
2. cumpana, cumpaneala, cumpanire. (A se afla in pozitie de -.)
3. (rar) statica. (Tulburari de -.)
4. verifica cuvantul: armonie.
Varianta definitie 6: Echilibru -e n. 1) Stare a unui corp care este supus actiunii unor forte fara a-i schimba pozitia. 2) Pozitie verticala sau atitudine stabila a unui corp in spatiu. 3) Concordanta intre lucruri opuse sau diferite. 4) figurat Stare de liniste sufleteasca. [Silabe -li-bru] /<fr. equilibre, limba latina aequilibrium
Varianta definitie 7: Echilibru substantiv neutru
1. Stare a unui corp supus actiunii unor forte sau efecte care se anuleaza reciproc fara sa-i schimbe starea de miscare. ♦ (Filozofie) Teoria echilibrului = conceptie potrivit careia in mecanismul procesului dezvoltarii este esentiala starea de echilibru intre obiectul in dezvoltare si mediul ambiant.
2. (Figurat) Stabilitate a unei situatii, a unei stari sufletesti etcetera ♢ Echilibru bugetar = stare a unui buget in care veniturile sunt egale cu cheltuielile. [Plural -re, -ruri. / conform franceza equilibre, limba italiana equilibrio, limba latina aequilibrium < aequus – egal, libra – balanta].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "e" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.