Varianta definitie 1: ExÉmplu, exemple, substantiv neutru
1. Ceea ce serveste drept model, ceea ce serveste pentru a ilustra ceva; persoana care, prin calitatile sale, poate servi drept model; pilda. ♢ Expresie A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel incat sa trezeasca si in altii dorinta de a-l imita, a constitui un model demn de urmat.
A da de (sau ca) exemplu = a atrage atentia asupra unor persoane, a unor lucruri etcetera, pentru a indemna pe altii sa le imite.
A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva)
2. Caz sau fapt tipic care intruneste caracteristicile unei categorii intregi, citat pentru a lamuri, a sprijini o idee, o demonstratie. ♢ Locutiune adverb De exemplu = de pilda, bunaoara. [Pronuntat: eg-zem-] – Din franceza Exemple, limba latina Exemplum.
Varianta definitie 2: ExÉmplu substantiv neutru
1. actiune care poate servi de model; pilda. ♢ persoana care intruneste toate calitatile pentru a putea fi imitata; model.
2. caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice, care este citat pentru a lamuri, a sprijini o idee, o demonstratie etcetera o de - = de pilda, bunaoara.
3. pedeapsa; intamplare care poate servi ca invatatura de minte. (< franceza exemple, limba latina exemplum)
Varianta definitie 3: ExÉmplu substantiv 1. model, pilda, (invechit) chip, mostra, paradigma, pilduire, (invechit figurativ) oglinda. (A da ceva ca -; e un - de corectitudine.)
2. verifica cuvantul: mostra.
3. verifica cuvantul: exemplificare.
Varianta definitie 4: Exemplu substantiv neutru [x pronume gz], art. exemplul; plural exemple
Varianta definitie 5: ExÉmplu -e n. 1) Obiect care serveste drept orientare pentru reproducere sau pentru imitatie; fason; mostra; model. ♢ A da (sau a fi) - a da sau a servi drept model de urmat. 2) Fapt concret care ilustreaza o teza; pilda. 3) Model ideal care intruneste caracterele esentiale ale unui grup de obiecte sau fenomene similare; tip. /<fr. exemple, limba latina exemplum
Varianta definitie 6: ExÉmplu substantiv neutru
1. Actiune care poate servi de model; pilda. ♦ Persoana care intruneste toate calitatile pentru a putea fi imitata; model.
2. Caz, fapt cu anumite caractere tipice, simptomatice care este citat pentru a lamuri, a sprijini o idee, o demonstratie etcetera
3. Pedeapsa; intamplare care poate servi ca invatatura de minte, ca pilda. [Pronume eg-zem-, plural -le, -luri. / conform limba latina exemplum, franceza exemple].
Varianta definitie 7: Exemplu
Haiducie, haiducii, substantiv feminin
1. Lupta armata a unor cete de haiduci (1) impotriva asupritorilor, frecventa la sfarsitul evului mediu in tarile romanesti si in Peninsula Balcanica.
2. Viata sau indeletnicire de haiduc (1).
3. Purtare, deprindere de haiduc (1). – Haiduc + sufix -ie.
HAIDUCiE, haiducii, substantiv feminin
1. Lupta armata a unor cete de haiduci (1) impotriva asupritorilor, frecventa la sfarsitul evului mediu in tarile romanesti si in Peninsula Balcanica.
2. Viata sau indeletnicire de haiduc (1).
3. Purtare, deprindere de haiduc (1). – Haiduc + sufix -ie.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "e" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.