DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Falț

1 * Cuvantul cu diacritice: falț
Cuvantul fara diacritice: falt

Definitie: FALȚ, falțuri, substantiv neutru 1. Clește de formă specială, folosit la tragerea pe calapod a fețelor încălțămintei. 2. Fiecare dintre bucățile mici de piele care cad în urma prelucrării pieilor la mașina de fălțuit. 3. Tăietură, scobitură făcută pe marginea unei scânduri, a unei țigle etcetera, pentru a permite îmbinarea cu altă scândură, țiglă etcetera cu o tăietură corespunzătoare. ♦ Îndoitură făcută de-a lungul marginii unei foi de tablă subțire, pentru a permite îmbinarea cu altă foaie; prin extensiune îmbinare astfel realizată. 4. (Poligr.) Bentiță de pânză sau de hârtie rezistentă de care se lipesc planșele intercalate într-un volum. – Din limba germana Falz[eisen].


2 * Cuvantul cu diacritice: falț
Cuvantul fara diacritice: falt

Definitie: FALȚ substantiv neutru 1. tăietură în lungul marginii unei piese care se îmbină cu o altă piesă. 2. clește special pentru tragerea pe calapod a fețelor încălțămintei. 3. bentiță pe care se lipesc planșele într-un volum, hărțile într-un atlas etcetera (< limba germana Falz/eisen/)


3 * Cuvantul cu diacritice: falț
Cuvantul fara diacritice: falt

Definitie: FALȚ substantiv (TIPOGR.) ongleu.


4 * Cuvantul cu diacritice: falț
Cuvantul fara diacritice: falt

Definitie: falț substantiv neutru, plural falțuri


5 * Cuvantul cu diacritice: falț -uri
Cuvantul fara diacritice: falt

Definitie: FALȚ -uri n. 1) Unire a foilor de tablă prin îndoirea marginilor alăturate. 2) Tăietură făcută pe marginea unei piese (scândură, țiglă etcetera) pentru a o putea uni cu o altă piesă (de același fel). 3) Cuțit folosit în tăbăcărie cu care se uniformizează grosimea pielii. 4) Clește de formă specială folosit la tragerea pe calapod a fețelor încălțămintei. limba germana Falz[eisem]


6 * Cuvantul cu diacritice: falț fálțuri
Cuvantul fara diacritice: falt

Definitie: falț (falțuri), substantiv neutru – 1. Ștraif de legătorie. – 2. Scobitură, șanț la cotorul cărții legate. – 3. Canelură, șanț la cotorul cărții legate. – 4. Lamă pentru desprins carnea de pe piei. – Varianta felț, substantiv neutru (ștraif). Germ. Falz (DAR), la sensul 4 cu cel al limba germana Falzeisen. – Derivat fălțui, verb (a îndoi colile care alcătuiesc o carte), din limba germana falzen (Borcea 186); fălțuială, substantiv feminin (îndoire); fălțuitor, substantiv masculin (persoană care execută operația de a fălțui); fălțuitoare, substantiv feminin (unealtă cu care se fălțuiește; rindea). Conform: limba neogreaca: φαλτσέττα „cuțit de cizmar”.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "t"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.