Varianta definitie 1: FereastrĂ, ferestre, substantiv feminin
1. Deschizatura de forma regulata lasata in peretele unei cladiri, al unui vehicul etcetera pentru a permite sa intre aerul si lumina; ansamblu format dintr-un cadru fix si din cercevele in care se fixeaza geamuri, montat in deschizatura amintita; ansamblu format de aceasta deschizatura, impreuna cu cercevelele care o incadreaza si cu geamul fixat in cercevele. ♢ Fereastra oarba verifica cuvantul: orb. ♢ Expresie A arunca banii pe fereastra = a cheltui in mod exagerat, a fi risipitor.
2. Loc in care se intalneste un put de mina cu o rampa subterana.
3. Figurativ (Familiar) Ora libera intercalata intre doua ore de curs in programul zilnic al unui profesor sau al unui student. – Limba Latina Fenestra.
Varianta definitie 4: FereastrĂ ferestre f. 1) Deschizatura in peretii unei cladiri sau ai unui vehicul, facuta pentru a lasa sa patrunda in interior lumina si aerul. 2) Rama impreuna cu geamul fixata in aceasta deschizatura. 3) figurativ familiar Ora libera in orar. [G.-D. Ferestrei] /<lat. fenestra
Varianta definitie 5: FereastrĂ, ferestre, substantiv feminin (Auto) Deschidere laterala practicata pe cilindrii motoarelor cu ardere interna al caror mecanism de distributie este fara supape.
Prin aceste deschideri se aspira amestecul proaspat (fereastra de baleiaj) sau se elimina gazele arse (fereastra de evacuare); se mai numesc si lumini.
Varianta definitie 6: Fereastra (ferestre), substantiv feminin – Deschizatura lasata in peretele unei cladiri, al unui vehicul etcetera, pentru a permite intrarea aerului. – Mr. fireastra.
Limba Latina fĕnestra (Puscariu 596; Candrea-Dens., 576; Pascu, I, 85; REW 3242; DAR), conform limba albaneza fënestü, limba italiana finestra, prov. fenestra, franceza fenêtre). – Derivat ferestruica, substantiv feminin (fereastra mica); ferestrar, substantiv neutru (rindea, gealau).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.