DexDefinitie.com

Definitie Filozofie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Filozofie, filozofii, substantiv feminin
1. Știinta constituita dintr-un ansamblu inchegat de notiuni si idei, care interpreteaza si reflecta realitatea sub aspectele ei cele mai generale; conceptie generala despre lume si viata.
2. Totalitatea conceptiilor si a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei stiinte.
3. (Rar) Atitudine (inteleapta) fata de intamplarile vietii; mod specific de a privi problemele vietii.
4. (Familiar) Lucru greu de facut, problema greu de rezolvat. – Din limba neogreaca: Philosophia, franceza Philosophie.
Varianta definitie 2: Filozofie substantiv feminin
1. conceptie generala despre lume si viata, forma a constiintei sociale, constituind un sistem coerent de notiuni si idei care reflecta realitatea sub aspectele ei cele mai generale. o - lingvistica = teorie neopozitivista care reduce obiectul filozofiei la termenii limbajului.
2. totalitatea principiilor metodologice care stau la baza unui anumit domeniu al stiintei. o a culturii = disciplina teoretica relativ autonoma, care se preocupa de definirea genetica, structurala si functionala a fenomenului culturii.
3. comportare, fel de a reactiona al cuiva in fata unor lovituri, nenorociri etcetera; fel de a privi lumea si viata; intelepciune, stoicism.
4. (familiar) problema greu de rezolvat.
5. sistem filozofic apartinand unei persoane, scoli sau epoci. (< franceza philosophie, limba greaca (veche) philosophia)
Varianta definitie 3: Filozofie substantiv verifica cuvantul: intelepciune.
Varianta definitie 4: Filozofie substantiv feminin, art. filozofia, g.-d. art. filozofiei; plural filozofii, art. filozofiile
Varianta definitie 5: Filozofie -i f. 1) Conceptie generala despre lume si viata, proprie unui ganditor sau unui grup de ganditori. 2) Știinta care se ocupa cu studierea legilor si principiilor generale ale existentei si dezvoltarii naturii, societatii si gandirii. 3) Baza metodologica pe care se sprijina o stiinta; ansamblu de principii metodologice. -a limbii. 4) Atitudine specifica; comportament personal. 5) Problema greu de rezolvat; lucru greu de facut. 6) iron.
Vorbire incurcata si abstracta. A inceput o - ! [Art. Filozofia; G.-D. Filozofiei; Sil. -fi-e] /<gr. philosophia, franceza philosophie
Varianta definitie 6: Filozofie substantiv feminin
1. Forma a constiintei sociale, constituind un sistem coerent de notiuni si idei care reflecta realitatea sub aspectele ei cele mai generale; conceptie generala despre lume si viata. ♢ Filozofie lingvistica = teorie neopozitivista care reduce obiectul filozofiei la termenii limbajului.
2. Totalitatea principiilor metodologice care stau la baza unui anumit domeniu al stiintei. ♢ Filozofia culturii = disciplina teoretica care se preocupa de definirea genetica, structurala si functionala a fenomenului culturii.
3. Comportare, fel de a reactiona al cuiva in fata unor lovituri, a unor nenorociri etcetera; fel al cuiva de a privi lumea si viata.
4. (Fam.) Problema greu de rezolvat. [Genitiv -iei, varianta filosofie substantiv feminin / < lat., limba greaca (veche) philosophia < philein – a iubi, sophia – intelepciune, conform franceza philosophie].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.