Varianta definitie 1: Foaie, foi, substantiv feminin
1. Frunza. ♦ Compus: foaie-grasa = numele a doua plante erbacee cu frunze carnoase, cu flori albastre-violete ori albe cu pete galbene (Pinguicula vulgaris si alpina). ♦ Sepala sau petala.
2. Bucata dintr-un material cu una dintre dimensiuni foarte mica in raport cu celelalte doua.
3. Bucata dreptunghiulara de hartie (de scris): fila a unei carti, a unui registru sau a unui caiet. ♢ Foaie volanta = A) tiparitura pe o singura fata care se difuzeaza cu un prilej deosebit; B) fila de hartie izolata. ♢ Expresie A intoarce foaia sau a o intoarce pe foaia cealalta = a-si schimba purtarea sau atitudinea fata de cineva, devenind mai aspru. ♦ (Urmat de determinari) Adeverinta, dovada oficiala care atesta un drept, o obligatie, etcetera ♢ Foaie de drum = bilet (individual sau colectiv) platit de autoritatea care-l elibereaza si pe baza caruia se poate face o calatorie cu trenul. (Iesit din uz) Foaie de zestre (sau dotala) = act care consemneaza zestrea unei fete sau a unei femei casatorite.
4. (Înv.) Ziar, revista. ♦ Foaie de titlu = pagina de la inceputul unei publicatii pe care este imprimat titlul (si subtitlul) complet al unei carti, numele autorului, locul si data aparitiei, editorul sau editura care publica lucrarea.
5. Latimea unei panze: bucata de panza intrebuintata in toata latimea ei la confectionarea unei haine. ♢ Foaie de cort = material gros impermeabil, din care se confectioneaza corturi sau alte obiecte de protectie. ♦ (La plural) Fusta.
6. Strat de aluat, subtiat cu vergeaua, din care se fac placinte, taitei, etcetera [Pronuntat: foa-ie] – Limba Latina Folia (plural, devenit singular, al lui folium), (4) dupa franceza Feuille.
Varianta definitie 5: Foaie foi f. 1) Bucata dreptunghiulara de hartie. ♢ - de titlu pagina de la inceputul unei publicatii (cuprinzand titlul, numele autorului, locul si anul aparitiei lucrarii, editura etcetera). A intoarce -ia a se purta mai aspru cu cineva; a-si schimba atitudinea fata de cineva. 2) (urmat de determinari) Document prin care se adevereste ceva; act. ♢ - de drum a) act eliberat unui sofer, in care este indicat itinerarul si insarcinarile; b) bilet platit de o organizatie si pe baza caruia o persoana sau un grup de persoane are dreptul sa calatoreasca pe o anumita ruta. 3) Organ al plantelor superioare, format dintr-un limb si o codita; frunza. 4) cuvant invechit Publicatie periodica ce oglindeste evenimentele curente. 5) Latimea unei panze folosita in intregime la confectionarea hainelor. 6) Piesa vestimentara femeiasca care acopera corpul de la talie in jos; fusta. 7) Strat subtire de aluat. 8) Bucata de material de grosime foarte mica. - de tinichea. [G.-D. Foii; Sil. Foa-ie] /<lat. folia
Varianta definitie 6: Foaie (foi), substantiv feminin –
1. Frunza. –
2. Placa. –
3. Fila de hirtie. –
4. Ziar, periodic. –
5. Bucata de tesatura a carui largime se foloseste ca fusta, fara a fi nevoie sa fie taiata. –
6. Largimea unei stofe sau a unei pinze. –
7. Foitaj. –
8. (Argou) Act sexual. –
9. (Arg., plural) Carti de joc. – Istr. fol’e.
Limba Latina folĭa (Puscariu 628; Candrea-Dens., 611; REW 3415; DAR), conform limba italiana foglia (v. lomb. foia), franceza feuille, sp. hoja (astur. foya, gal. folla), port. folha.
Derivat foi, verb (a misuna), adesea considerat in mod gresit ca der. de la foale sau de la un limba latina *follῑre, in loc de follĕre (Cihac, II, 618; Schuchardt, ZRPh., XXI, 203; Candrea-Dens., 612; DAR; conform impotriva Graur, BL, V, 61); foiala, substantiv feminin (misunare; bataie, pedeapsa); foios, adjectiv (frunzos), cu sufix -os (nu este probabila der. directa din limba latina foliosus, propusa de Puscariu 637 si Candrea-Dens., 612; REW 3414); foios, substantiv neutru (despartitura a treia a stomacului rumegatoarelor), format pe baza franceza feuillet; foita, substantiv feminin (frunzulita; foaie de hirtie in octavo; bucata de hirtie foarte subtire pentru facut tigari; carte de joc; Muntenia, covor; brosura); foitar, substantiv masculin (Arg., jucator pasionat); desfoia, verb (a desfrunzi, a desfolia); infoia, verb (a umfla; despre tesaturi sau haine, a face adincituri; a buhai, a flescai; a creste, a se umfla; a afina pamintul; a se increti; a se imbiba), conform mr. mful’are, mfol’u „a umple”, din limba latina *infolliāre (Cihac, I, 97; P. Papahagi, Notite etimologice, 36; Candrea-Dens., 619; Pascu, I, 86; DAR) sau mai probabil de la foi (Rosetti, I, 159), asa cum o dovedeste varianta infoi; rasfoi, verb (a frunzari). – Din rom. provin rut. foja „foaie” (Miklosich, Wander., 15; Candrea, Elemente, 406), si limba sarba: foja (dupa Daničič, III, 62, din limba italiana foglia, dar conform rezultatul limba sarba: din limba italiana fől.
Derivat neol. in-folio, substantiv masculin (in-folio), din lat.; foliant, substantiv neutru (in-folio), din limba germana Foliant; foileton, substantiv neutru, din franceza feuilleton; foiletonist, substantiv masculin
Varianta definitie 7: Foaie, foi substantiv feminin (invechit) bancnota de o suta de lei. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.