Varianta definitie 1: FormĂ, forme, substantiv feminin
1. (Fil.: În corelatie cu continut) Categorie care desemneaza structura interna si externa a unui continut, modul de organizare a elementelor din care se compune un obiect sau un proces. ♢ Forme ale constiintei sociale = forme distincte ale vietii spirituale ale societatii, care se deosebesc prin obiectul lor specific, prin functia lor sociala specifica si prin modul specific de reflectare a existentei sociale (filozofia, morala, arta, stiinta etcetera). ♦ (Geom., Fiz., Tehn.) Aspectul unei figuri in care nu se tine seama de marimea ei.
2. Înfatisare, aspect (extern), contur, silueta. ♢ Expresie A fi in forma = a fi, a se gasi in ceele mai bune conditii (fizice si intelectuale). ♦ (Sport) Stare de maxima capacitate de efort a organismului, obtinuta prin antrenament, disciplina, viata sportiva etcetera
3. (Geogr.: in sintagma) Forma de relief = neregularitate a suprafetei pamantului, rezultat al interactiunii agentilor geografici interni si externi.
4. Totalitatea mijloacelor de exprimare a continutului unei opere artistice. ♦ Totalitatea mijloacelor de expresie (melodie, ritm, armonie etcetera) care contribuie la redarea continutului de idei si de sentimente al unei compozitii muzicale; structura unei compozitii muzicale.
5. Fel, chip, mod.
6. Mod de organizare, de conducere politica, sociala etcetera ♢ Forma de guvernamant = mod de organizare si de functionare a conducerii statului.
7. Dispozitie de procedura (care poate atrage anularea unui act sau a unei hotarari judecatoresti). ♢ Locutiune adverb De (sau, rar, pentru) forma = de ochii lumii, pentru a salva aparentele; formal (1).
8. (Lingv.) Complex de sunete prin care se exprima un sens; aspectul exterior al unui cuvant pentru a exprima o valoare sau o functie gramaticala.
9. Vas, tipar, model care serveste pentru a da unor materiale o anumita infatisare, un anumit aspect exterior. ♦ (Tehn.) Piesa prevazuta cu o cavitate de o anumita infatisare in care se toarna un material si care reprezinta negativul obiectului obtinut prin turnare. ♦ (Tipogr.) Pagina de zat completata de jur imprejur cu material de albitura si inchisa intr-o rama metalica, gata de a fi introdusa in masina de tipar. – Din franceza Forme, limba latina Forma.
Varianta definitie 2: FormĂ substantiv feminin
1. infatisare, aspect exterior; contur.
2. modul de existenta, de organizare interna, interactiunea si legaturile reciproce dintre elementele constitutive ale obiectului. o ĕle constiintei sociale – ansambluri distincte de reprezentari, idei, conceptii determinate social si istoric, care alcatuiesc constiinta sociala; - logica = structura mintala in conformitate cu principiile gandirii si avand drept functie organizarea continutului acesteia. ♢ stabilirea de maxima capacitate de efort a organismului, prin antrenament; conditie fizica buna; a fi in - = a fi capabil de randament maxim.
3. totalitatea mijloacelor prin care se exprima continutul unei opere de arta.
4. fel, chip, mod. ♢ mod de organizare, de conducere politica, sociala etcetera
5. dispozitie legala de procedura. o viciu de - = nerespectare a unei dispozitii de procedura care atrage anularea unui act sau a unei hotarari judecatoresti.
6. aspect pe care il ia un cuvant pentru a indeplini o functie gramaticala.
7. stare de agregare a corpurilor.
8. tipar, calapod, model. ♢ (poligr.) cutie de otel in care se toarna literele; zat al unei pagini.
9. - de relief = neregularitate a suprafetei Pamantului, rezultat al interactiunii agentilor geografici interni si externi; (matematica) fiecare dintre expresiile analitice sub care poate fi pusa aceeasi relatie. (< franceza forme, limba latina forma)
Varianta definitie 3: FormĂ substantiv verifica cuvantul: brutarie.
Varianta definitie 4: FormĂ substantiv
1. verifica cuvantul: configuratie.
2. contur, (figurativ) relief. (A inceput sa capete -.)
3. verifica cuvantul: expresie. (A dat - gandurilor sale.)
4. verifica cuvantul: silueta.
5. verifica cuvantul: calapod.
6. tipar. (Toarna fonta in -.)
7. (LINGV.) forma hiper-corecta = hipercorectitudine, hiperurbanism.
8. verifica cuvantul: varianta. (- lexicala.)
9. verifica cuvantul: mod.
Varianta definitie 5: Forma substantiv feminin, g.-d. art. formei; plural forme
Varianta definitie 6: FormĂ -e f. 1) Expresie exterioara determinata de un anumit continut. 2) Aspect exterior al unui obiect. - sferica. ♢ (A fi) in - a se afla in conditii fizice bune. 3) Totalitate a mijloacelor de expresie, folosite la redarea continutului de idei al unei opere de arta. - artistica. 4) lingv.
Latura materiala a unitatilor de limba. ♢ - gramaticala aspect luat de un cuvant pentru a exprima un sens gramatical. 5) Model stabilit. Act intocmit dupa toate -ele. 6) Mod de conducere. - de stat. 7) figurativ Aparenta care este in contradictie cu continutul interior. 8) Piesa confectionata dintr-un material dur, in care se toarna un amestec pentru a-i da o anumita configuratie. - de turnatorie. [G.-D. formei] /<fr. forme, limba latina forma
Varianta definitie 7: FormĂ substantiv feminin
1. Înfatisare, aspect exterior; contur. ♦ (Filozofie) Categorie filozofica ce desemneaza modul de existenta, de organizare interna, interactiunea si legaturile reciproce dintre elementele constitutive ale obiectului. ♦ Stabilirea de maxima capacitate de efort a organismului, obtinuta prin antrenament; conditie fizica buna. ♢ A fi in forma = a fi, a se afla in cele mai bune conditii.
2. Totalitatea mijloacelor prin care se exprima continutul unei opere de arta (mai ales de literatura).
3. Fel, chip, mod. ♦ Mod de organizare, de conducere politica, sociala etcetera
4. Dispozitie legala de procedura. ♢ Viciu de forma = nerespectare a unei dispozitii de procedura care atrage anularea unui act sau a unei hotarari judecatoresti.
5. Aspect pe care il ia un cuvant pentru a indeplini o functie gramaticala.
6. Stare de agregare a corpurilor.
7. (Metal.) Negativul in care se toarna o piesa. ♦ (Poligr.) Cutie de otel in care se toarna litere; zat al unei pagini.
8. (Matematica) Fiecare dintre expresiile analitice sub care poate fi pusa aceeasi relatie. ♦ Polinom omogen. [< franceza forme, limba italiana, limba latina forma].
Varianta definitie 8: Forma (forme), substantiv feminin – Categorie care desemneaza structura interna si externa a unui continut. – Varianta (Trans.) furma.
Limba Latina forma (secolul XVII).
Varianta, din sas.
Furm (Lacea, Dacor., III, 750). – Derivat forma, verb (a face); formati(un)e, substantiv feminin (alcatuire); neformat, adjectiv (crud, verde); format, substantiv neutru (dimensiune); formal, adjectiv (privitor la forma); formula, substantiv feminin (expresie precisa a unei idei); formula, verb (a da o forma precisa unei idei); conforma, verb (a conforma); deforma, verb (a strimba; a denatura); informa, verb (a instiinta, a anunta); informati(un)e, substantiv feminin (instiintare; veste); reforma, verb (a modifica, a innoi); reformator, substantiv masculin (persoana care reformeaza); reforma, substantiv feminin (transformare sociala, politica, etcetera pentru a obtine un progres); performanta, substantiv feminin (proba de campionat), toate din franceza – Conform: farima.
Varianta definitie 9: Forma (forme), substantiv feminin – (Înv., Mold.) Cuptor.
Bg. furna (DAR), din limba turca: firin.
Este dublet al lui foruna, substantiv feminin (cos), din limba sarba:, bulgara furuna.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "m" Categorie: PiesprevzutcuocavitatedeoanumitnfiarencaresetoarnunmaterialicarereprezintnegativulobiectuluiobinutprinturnarexTipogrPagindezacompletatdejurmprejurcumaterialdealbiturinchisntrorammetalic, gatadeafiintrodusnmainadetiparxDinfrbformeb, latbformab
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.