Varianta definitie 1: ForȚa, fortez, verb I. Tranzitiv
1. A determina cu forta pe cineva la ceva; a sili, a constrange, a obliga. ♦ Reflexiv A-si da osteneala, a se stradui, a face un efort.
2. A manui cu violenta un mecanism, o inchizatoare etcetera, deteriorandu-le din nepricepere, nerabdare, intentii frauduloase etcetera; a sfarama, a sparge. ♢ Expresie A forta usa cuiva = a intra cu sila in casa cuiva.
A forta (cuiva) mana = a constrange (pe cineva) sa faca ceva.
A forta nota = a intrece masura in comportarea fata de cineva; a exagera. ♦ A supune la un efort prea mare o masina, un animal etcetera ♦ (Mil.) A trece peste un obstacol in ciuda rezistentei opuse de inamic. – Din franceza Forcer, limba italiana Forzare.
Varianta definitie 2: ForȚa verb tr.
1. a sili, a constrange, a obliga (pe cineva, la ceva). o a - cuiva mana = a constrange pe cineva sa faca ceva; a - nota = a intrece masura.
2. a sparge, a strica, a deschide violent (o inchizatoare); a umbla puternic, cu forta. (< franceza forcer, limba italiana forzare)
Varianta definitie 3: ForȚa verb
1. verifica cuvantul: constrange.
2. verifica cuvantul: nevoi.
3. verifica cuvantul: supune.
4. a condamna, a constrange, a obliga, a sili, (popular) a osandi. (M-a - la inactivitate.)
5. verifica cuvantul: stradui.
6. a incerca, a se sforta, a se sili, a se stradui. (Se - sa-i castige bunavointa.)
7. verifica cuvantul: opinti.
8. a sili. (Nu - piciorul!)
9. a sparge, a strica, a viola, (invechit) a silnici. (A - incuietoarea usii.)
Varianta definitie 4: Forta verb, indicativ prezent 1 singular fortez, 3 singular si plural forteaza
Varianta definitie 5: A se forȚa ma -ez intranzitiv A depune un efort maxim; a actiona din rasputeri; a se sili. /<fr. forcer
Varianta definitie 6: A forȚa -ez tranzitiv 1) (fiinte) A pune cu forta (sa faca ceva); a sili; a constrange; a obliga; a impune. 2) (obiecte bine inchise) A supune unei actiuni violente. - usa. ♢ - nota a) a lua nota care depaseste posibilitatile vocii; b) a intrece masura in comportarea fata de cineva. - usi deschise a demonstra adevaruri bine cunoscute. 3) mil. (ape, trecatori etcetera) A trece efectuand operatii de lupta. - raul. /<fr. forcer
Varianta definitie 7: ForȚa verb I. tr.
1. A sili, a constrange, a obliga (pe cineva la ceva). ♦ refl.
A se sili, a se osteni, a se forta.
2. A sparge, a strica, a deschide violent (o inchizatoare); a umbla puternic, cu forta (cu un mecanism etcetera). ♢ A forta usa (cuiva) = a intra cu sila in casa (cuiva); a forta nota = a intrece masura (in comportarea fata de cineva). [< limba italiana forzare, conform franceza forcer, lat.t. fortiare].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.