DexDefinitie.com

Definitie Frînge frang frant - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Fringe (frấng, frấnt), verb –
1. A sparge. –
2. A rupe, a fractura. –
3. A infringe, a invinge. – Mr. fringu, fredzu (sau frimsu), frimtu, frindzire; megl. frǫng, frǫns, frǫnt.
Limba Latina frangĕre (Puscariu 652; Candrea-Dens., 647; REW 3482; DAR), conform limba italiana frangere, prov. franher, verifica cuvantul: franceza freindre, verifica cuvantul: sp. frangir, port. franger.
Derivat fringacios, adjectiv (care se fringe usor); fringator, adjectiv (care se rupe); fringatoare, substantiv feminin (Trans., melita); frint, adjectiv (obosit, sleit de puteri); frintura, substantiv feminin (ruptura, rupere; fractura; deschidere; boala, betesug; popular, sifilis; fragment, bucata; cuvant invechit, teren necultivat), din port. frint cu sufix -ura, conform saritura, cautatura, scurtatura (dupa Candrea-Dens., 648, REW 3468a si DAR, din limba latina fractūra, cu adaptarea ulterioara la frint); frinturi, verb (Banat, a framinta aluatul), al carui semantism pare sa contrazica tot ce s-a spus in legatura cu framinta; frintoare, substantiv feminin (chin, necaz); fringhiu, substantiv neutru (Munt., echer reglabil), pare rezultat dintr-o incrucisare cu fringhie; infringe, verb (a rupe, a incalca, a viola; a invinge, a distruge; reflexiv, cuvant invechit, a ceda, a se umili), cu pref. factitiv in- (sau, dupa Puscariu 844; Candrea-Dens., 649; REW 4412; Puscariu, Lr., 18 si DAR, din limba latina popular *infrangĕre, in loc de infringĕre, ipoteza care nu este necesara); infrintura, substantiv feminin (blenoragie); rasfringe, verb (a sufleca; a reflecta), cu pref. ras-.
Conform: cufringe.
Fringurele, substantiv feminin plural (fragment), cuvint literar, pe care nu il gasim mentionat in dictionare (se foloseste ca titlu de maxime razlete sau de citate de mica intindere), pare a fi o creatie moderna, capricioasa si fara autoritate; nu stim daca Vlahuta este cel care a folosit-o pentru prima data (Giuglea, LL, I, 164, o pune gresit in legatura cu prov. refranh).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "e"
Sufix: -ură, cf. săritură, căutătură, scurtătură (după Candrea-Dens., 648, REW 3468a și DAR, din lat. fractūra, cu adaptarea ulterioară la frînt); frînturi, vb. (Banat, a frămînta aluatul), al cărui semantism pare să contrazică tot ce s-a spus în legătură cu frămînta; frîntoare, s.f. (chin, necaz); frînghiu, s.n. (Munt., echer reglabil), pare rezultat dintr-o încrucișare cu frînghie; înfrînge, vb. (a rupe, a încălca, a viola; a învinge, a distruge; refl., înv., a ceda, a se umili), cu pref. factitiv în- (sau, după Pușcariu 844; Candrea-Dens., 649; REW 4412; Pușcariu, Lr., 18 și DAR, din lat. pop. *infrangĕre, în loc de infringĕre, ipoteză care nu este necesară); înfrîntură, s.f. (blenoragie); răsfrînge, vb. (a sufleca; a reflecta), cu pref. răs-. Cf. cufrînge. Frîngurele, s.f. pl. (fragment), cuvînt literar, pe care nu îl găsim menționat în dicționare (se folosește ca titlu de maxime răzlețe sau de citate de mică întindere), pare a fi o creație modernă, capricioasă și fără autoritate; nu știm dacă Vlahuță este cel care a folosit-o pentru prima dată (Giuglea, LL, I, 164, o pune greșit în legătură cu prov. refranh).
Prefix: răs-. Cf. cufrînge. Frîngurele, s.f. pl. (fragment), cuvînt literar, pe care nu îl găsim menționat în dicționare (se folosește ca titlu de maxime răzlețe sau de citate de mică întindere), pare a fi o creație modernă, capricioasă și fără autoritate; nu știm dacă Vlahuță este cel care a folosit-o pentru prima dată (Giuglea, LL, I, 164, o pune greșit în legătură cu prov. refranh).

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.