DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Funie

1 * Cuvantul cu diacritice: fúnie
Cuvantul fara diacritice: funie

Definitie: FUNIE, funii, substantiv feminin 1. Frânghie1. ♢ Funie de ceapă (sau de usturoi) = împletitură, cunună de ceapă sau de usturoi. ♢ Expresie Drept ca funia în traistă (sau în sac) = strâmb, răsucit; figurat nedrept, necinstit. A vorbi de funie în casa spânzuratului = a vorbi despre un lucru care poate supăra pe cineva dintre cei de față, dacă este interpretat ca o aluzie la ei. A (i) se apropia sau a-i ajunge (cuiva), a i se strânge funia de (sau la) par, se spune despre cei ajunși într-o situație extrem de dificilă. A juca pe funie = a umbla pe funie, făcând diferite figuri; figurat a fi abil, dibaci. 2. Veche unitate de măsură de lungime (a cărei valoare a variat după epoci) cu care se măsura pământul. 3. (În sintagma) Funie de moșie (sau de pământ) = suprafață de teren de dimensiuni reduse, având de obicei forma unei fâșii înguste. 4. Împletitură din paie sau din talaș, utilizată la confecționarea miezurilor lungi la formele pentru turnare. – Limba Latina funis.


2 * Cuvantul cu diacritice: fúnie
Cuvantul fara diacritice: funie

Definitie: FUNIE substantiv verifica cuvantul: curpen, vrej.


3 * Cuvantul cu diacritice: fúnie
Cuvantul fara diacritice: funie

Definitie: FUNIE substantiv 1. verifica cuvantul: frânghie. 2. cunună. (O - de ceapă sau de usturoi.)


4 * Cuvantul cu diacritice: fúnie
Cuvantul fara diacritice: funie

Definitie: funie substantiv feminin (silabe -ni-e), art. funia (silabe -ni-a), g.-d. art. funiei; plural funii, art. funiile (silabe -ni-i-)


5 * Cuvantul cu diacritice: fúnie -i
Cuvantul fara diacritice: funie

Definitie: FUNIE -i f. 1) Sfoară groasă, confecționată prin răsucirea mai multor fire unul în jurul altuia; frânghie. ♢ Drept ca -a în sac (sau în traistă) a) strâmb; sucit; b) nedrept; necinstit. A (i) se apropia (sau a (i) se strânge, a-i ajunge) -a de par (sau la par) a ajunge într-o situație critică, la deznodământ. A juca pe - a) a executa numere de acrobație pe o funie întinsă; b) a fi foarte activ (și docil). A vorbi de - în casa spânzuratului a vorbi în prezența cuiva despre ceva care îi amintește de lucruri neplăcute. 2) cuvant invechit Unitate de măsură pentru lungime folosită, în trecut, la măsurarea pământului. [Art. funia; G.-D. funiei; Sil. -ni-e] limba latina funis


6 * Cuvantul cu diacritice: fúnie fúnii
Cuvantul fara diacritice: funie

Definitie: funie (funii), substantiv feminin – 1. Sfoară, cablu, parîmă. – 2. Sarcină de lemne sau de paie. – 3. Împletitură, cunună de usturoi sau ceapă ce se păstrează împletite de tulpini, în formă de ghirlandă. – 4. Sfoară de măsurat terenurile. – 5. Suprafață de pămînt de cultură. – Varianta (învechit) și mr. fune, megl. funi, fuńă. Limba Latina fŭnis (Pușcariu 673; Candrea-Dens., 684; REW 3689; DAR), conform verifica cuvantul: franceza și Anjou. fune. Pentru ultimele sensuri, conform limba latina med. funis „porțiune de teren” (Niermeyer 458), verifica cuvantul: logud. fune „măsură” (Wagner 114); prin urmare, nu se justifică încercarea lui Bogrea, Dacor., IV, 815, de a pune în legătură această întrebuințare cu limba latina fundus. Derivat funar (var. funier), substantiv masculin (persoană care face funii); funire, substantiv feminin (învechit, suprafață măsurată cu sfoara); funitură, substantiv feminin (învechit, funie, măsură de dimensiune); înfunia, verb (a face funii; a lega cu o frînghie; a fixa părîmele unei ambarcații). Conform: funigel. – Din rom. provine bulgara funija (Capidan, Raporturile, 229).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.