DexDefinitie.com

Definitie Gaie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Gaie, gai, substantiv feminin Nume dat mai multor pasari rapitoare de zi, asemanatoare cu uliul, cu ciocul coroiat, cu gheare puternice si cu coada bifurcata (Milvus). ♢ Expresie Se tine gaie dupa (sau de) cineva, se zice despre o persoana de care nu poti scapa.
M-a (sau te-a etcetera) luat gaia = am (sau ai etc) patit-o. ♦ De-a puia-gaia = numele unui joc de copii; de-a baba-gaia. [Pronuntat: pu-ia-ga-ia]. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: Gaie substantiv verifica cuvantul: cuca, erete, uliu.
Varianta definitie 3: Gaie substantiv
1. (ORNIT.; Milvus) (regional) caila, puhoier, sorecar, sorlita, surlicar, uligan, (prin Muntenia si Olt.) surligaie.
2. (art.) closca (art.), (Oltenia) de-a cloata. (Jocul de copii numit -.)
Varianta definitie 4: Gaie substantiv feminin (silabe ga-ie), art. gaia, g.-d. art. gaii; plural gai
Varianta definitie 5: Gaie gai f.
Pasare migratoare rapitoare, de talie medie, cu cioc puternic, incovoiat, avand coada lunga, bifurcata, si penaj brun-inchis; sorlita. ♢ A-l lua (pe cineva) gaia a nimeri intr-o situatie neplacuta; a o pati. De-a puia-gaia (sau De-a baba-gaia) v. BabĂ. a se tine - dupa cineva a deranja in permanenta pe cineva. [Silabe Ga-ie] /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Gaie (gắi), substantiv feminin – Pasare rapitoare, uliu (Milvus regalis, Milvus ater). – Varianta caie, (invechit) gaica.
Mr. gaie „cioara”.
Creatie expresiva pe baza lui ga, care exprima croncanitul acestei pasari.
Coincidenta cu limba latina gaia „cioara” este intimplatoare; rezultatul rom. nu corespunde nici semantic nici fonetic; pe de alta parte, semnificatia din rom. arata ca nu trebuie plecat de la un cuvint care sa se refere la specie, ci la vreo caracteristica in comun mai multor pasari.
Totusi, limba latina este considerata drept etimon al cuvintului rom. de Puscariu 693; Candrea-Dens.,708; REW 3640; Pascu, II, 241 si DAR; Pascu, Beiträge,17, prefera sa plece de la limba latina gavia.
Varianta caie poate sa fi suferit influenta limba sarba: kanja „uliu” (Berneker 483).
Derivat gaita, substantiv feminin (cioara, Garrulus glandarius; Alunar, Nucifraga caryocatactes; uliu; persoana guresa), probabil prin incrucisare cu galita (dupa Cihac, II, 112; Șeineanu, Semasiol., 162; REW 3640 si DAR, ar fi vorba de un der. direct din limba slava (veche), dar pierderea lui l nu este clara).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.